IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ZTE търси план Б за операционната си система

Китайският производител може да загуби достъпа си до мобилната операционна система Android

10:15 | 18.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Мениджърите на китайския технологичен концерн ZTE Corp. оценяват софтуерните опции за смартфоните на компанията, след като властите в САЩ наложиха седемгодишна забрана на покупките на американските технологии заради нарушаване на санкции. Решението застрашава достъпа на ZTE до операционната система Android, предава Bloomberg, като се позовава на източници, запознати с темата, но пожелали анонимност.

Операционната система Android, проектирана от Google, е ядрото на смартфоните на ZTE, захранваща функции, приложения и други услуги. Това означава, че софтуерът вероятно ще попадне в обхвата на заповедта на американското правителство от понеделник, отрязвайки достъпа на ZTE до американски технологии в продължение на седем години. Търговията с акции на ZTE бе спряна в Хонконг скоро след обявяването на решението. 

Адвокатите на ZTE са се срещнали с представители на Google по въпроса, твърди източник. Google и ZTE отказват да коментират темата.

Заповедта на САЩ гласи, че ZTE не може "да участва по какъвто и да е начин в сделки, включващи стоки, софтуер или технологии ... изнесени или предназначени за износ от Съединените щати". Това включва лицензи - типичният начин за ползване на софтуер.

Загубата на достъп до Android ще бъде сериозен удар за ZTE, защото почти няма алтернативи. Microsoft Corp. и HP Inc. вече не предлагат операционни системи за смартфони, iOS на Apple е запазен изключително за собствените устройства на Apple, а ZTE няма собствена операционна система. Единствената възможна алтернатива е Tizen на Samsung, който не е разпространен и поддържа само няколко приложения.

За Google загубата на ZTE като клиент на Android няма да бъде критична предвид малкия пазарен дял на китайската компания. Въпреки това Google губи контрол над онова, което някои производители на телефони с Android пускат на своите устройства. Samsung, най-големият производител на телефони с Android, въведе свои собствени мобилни услуги, като гласов асистент, които се конкурират с услугите на Google. В отговор Google започна да разчитала по-силно на китайски производители, като ZTE, Huawei Technologies Co. и Xiaomi Corp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още