IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки санкциите и ударите в Сирия Путин все още иска добри отношения с Тръмп

Според източници руският президент иска да даде втори шанс на обещанията на Вашингтон за подобряване на двустранните връзки

17:20 | 20.04.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки новите санкции срещу руската индустрия и въздушните удари срещу цели на режима в Сирия руският президент Владимир Путин се надява да намали напрежението между Москва и Вашингтон.

Държавният глава иска да даде втори шанс на своя американски колега Доналд Тръмп да изпълни обещанието си подобри двустранните отношения и да предотврати ескалацията на напрежението между страните. Това съобщават четирима източници, запознати с процеса, цитирани от Bloomberg.

Според един от тях Кремъл е наредил официалните представители на Москва да ограничат своята антиамериканска реторика.

В същото време действията на Путин обясняват решението на руските законодатели да оттеглят проектозакон, който предвижда налагането на контрасанкции срещу американски компании, посочват други двама от източниците.

Относително ограниченият обхват на въздушните удари, които САЩ, Франция и Великобритания нанесоха срещу цели на сирийския режим във връзка с предполагаемата му отговорност за химическата атака в град Дума, се възприема като позитивен сигнал в Кремъл.

„Путин е готов да направи редица значителни отстъпки, но той трябва да изглежда така, сякаш не е загубил“, посочва Игор Бунин от руската консултантска организация Center for Political Technologies. По думите му държавният глава „разбира, че Русия не може да се състезава икономически със Запада“.

Но може да се окаже прекалено късно за обръщане на спиралата, която дърпа надолу отношенията между Вашингтон и Москва, достигнали най-ниската си точка от десетилетия насам. Макар и Тръмп да е отворен към подобряване на диалога, Конгресът, както и голяма част от администрацията на САЩ, искат да продължат натиска върху Русия, която мнозина възприемат като враг номер едно на САЩ, най-вече след обвиненията за намеса в президентските избори от 2016 г.

Въпреки това Кремъл се въздържа от ескалация в отношенията. В понеделник законодателите се отказаха – поне засега, от проектозакон, който предвижда ограничаването на търговията със САЩ в редица отрасли – от земеделие и фармация до авиация и космонавтика.

Според един от най-отявлените критици на Пентагона – руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, предложената забрана за продажба на ракетни двигатели „ще навреди на Русия повече, отколкото на САЩ“.

Поредицата от експулсирания на руски дипломати на Запад във връзка с нападението с химическо вещество на бившия руски агент Сергей Скрипал във Великобритания ускори влошаването на отношенията с Москва. Независимо от това обаче официални представители се надяват, че Тръмп все пак ще може да обърне тенденцията, особено след като поздрави в телефонен разговор Владимир Путин по повод преизбирането му през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
При всички недостатъци на Путин, в едно решително е специалист - да си направи добър пиар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
Когато големи държави си търсят незначителни поводи за да си оправдаят действията, това от страни изглежда смешно и жалко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още