IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Дуранкев: Мерките за увеличение на минималната заплата са много закъснели

По думите на икономиста България остава на дъното по всички показатели неспасяемо и за дълго време

20:14 | 18.04.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Pixabay

 

Относителният дял на бедните в момента, които получават под 321 лв. (това е границата на бедността, определена от Министерси съвет с много точни статистически сметки, б. ред.) показва, че ако се увеличи минималната заплата и продължи да се увеличава, то може би мизерстващите ще намалеят от 2 млн. на около 1,5 млн. Това заяви икономистът проф. Боян Дуранкев в ефира на предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров по Bloomberg TV Bulgaria.

„Хубаво, че има точно такъв начин за увеличение на заплатата, защото ако оставим на работодателите, минималната работна заплата може да бъде в момента и 100 лв“, смята Дуранкев. 

Според него мерките са много закъснели, тъй като България остава на дъното по този показател и то в дългосрочен период.

„Минималната работна заплата тази година в България е 260,80 евро, след нас е Литва с 400 евро, а в Румъния тя е 407,30 евро. През 2021 г. сегашното правителство, ако още е на власт, ще увеличи заплатите на нивото на Румъния от 2016“, обясни още проф. Боян Дуранкев.

По думите на икономиста България остава на дъното по всички показатели неспасяемо и за дълго време, което пък предизвика и следващия въпрос – ща остане ли някой в България при тази ситуация.

Вижте още във видеото.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 6 години
Анализа е прекрасен !!Изнесените данни говорят за политиката на ГЕНОЦИД и един ФЕОДАЛЕН МОДЕЛ чиито краен резултат е ОБЕЗЛЮДЯВАНЕТО НА СТРАНАТА. Дълбоко в съшността на проблема се крие НАРОДОПСИХОЛОГИЯТ на българина, в неговата РОБСКА ПСИХИКА и БЕЗОДГОВОРНОСТ към бъдещето на своите наследници. КАДРИТЕ РЕШАВАТ ВСИЧКО.Кадрите на тази система са превнесени като генетичен материал от предходната СОЦИАЛИСТИЧЕСКА СИСТЕМА. На терен са СИНОВЕТЕ и ДЪЩЕРИТЕ на бившите другари от ЦК на БКП , ПОСТРОИЛИ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ НА КОМУНИЗМА за който се бореха родителите им.НА ВЛАСТ Е ОХРАНИТЕЛЯ НА ПЪРВИЯ СЕКРЕТАР НА БКП , КОЙТО НАПЪЛНО ПОДРАЖАВА С ПОВЕДЕНИЕТО СИ НА ТОЗИ НА КОГОТО МАСАЖИРАШЕ УШИТЕ.Да не говорим за ГЕРБ която според Татяна Дончева е на клана ЖИВКОВ, а БСП на клана ЛУКАНОВ , за разни "патриоти", и ДПС-та които според нея са представителствата на ПРОДЪЛЖАВАЩИТЕ ДА ДЕЙСТВАТ управления на бишшата ДС.Този хибрид от КЛАНОВЕ и бивши служби позиционирали се като партии , не може в никакъв случай да е ДЪРЖАВА.А може би така е било предвидено и така е трябвало да се случи според МИТИЧНИЯ ПЛАН "ГОЛГОТА" на Юрий Владимирович АНДРОПОВ.Дай БОЖЕ да сме здрави и живи за да доживеем времето на ФИНАЛА НА ТОЗИ ТЕАТЪР към който без дори да осъзнават ни водят ЗАСЛЕПЕНИ ОТ АЛЧНОСТ ЧОВЕШКИ СЪЗДАНИЯ забравили за светлото комунистическо бъдеще и довели държавата до възможната най дива форма на КАПИТАЛИЗЪМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
Много по-сериозен е проблемът с минималната пенсия, която е 200 лв., а в същото време се твърди, че с по-малко от 321 лв. не може да се живее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
kane
преди 6 години
Колко е прав професора, но такива като него в управлението на страната няма! Защо ли!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
aldy
преди 6 години
МРЗ расте, щото животът скъп и прочее, а какво става с пенсиите? Стоят на едно място. И оцелелите несретници им е все по-трудно да оцеляват, защото увеличението на МРЗ се тътри след поскъпването на живота.А за пенсионерите дори отстъпка в цената на ковчега няма да има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още