IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хаосът в Търговски регистър спъна общите събрания на още две дружества

Не само 200 000 декларации на фирмите без дейност през 2017 г. обаче са причина за проблемите в агенцията

10:16 | 19.04.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Задръстването на Търговския регистър с 200 000 декларации на фирмите без дейност през 2017 г., препъна свиканото за 16 май 2018 г. общо събрание на акционерите на Хидравлични елементи и системи АД, гр. Ямбол. Това се случва, въпреки че поканата бе подадена 46 дни преди датата на събранието, т.е. на 30 март 2018 г.

Същата е съдбата и на свиканото за 18 май 2018 г. общо събрание на акционерите на Българска роза АД, гр. Карлово. Поканата бе подадена на 2 април или отново 46 дни преди събранието.

Според Закона за Търговския регистър вписването трябва да става „незабавно след изтичане на три работни дни от постъпването им в регистрите“.  Виждаме, че това не се спазва.

За Хидравлични елементи и системи АД е насрочена нова дата, а именно 15 юни 2018 г. Предстои да видим дали ще се впише.

Също за 15 юни бяха пренасрочени събранията на Софарма АД и Софарма Трейдинг АД, след като и тях Търговския регистър не успя да впише.

Вчера Търговският регистър обяви, че предприема спешни мерки за преодоляване на забавата при обработката на заявленията и за целта част от екипа на институцията ще работи в съботни дни, за да въвежда подадените вече заявления.

От регистъра обясняват, че промените в Закона за счетоводството, довели до хаоса с „нулевите декларации“, не са съобразени с тях, както и не е приет нов образец на заявление за тези декларации и затова е бил задръстен образец Г1.

Не само въпросните 200 000 декларации обаче са причина за хаоса в Търговския регистър.

От миналата година срокът за подаване на ГФО (годишен финансов отчет) в ТР (Търговския регистър) бе скъсен с 1 месец – от 31 юли на 30 юни. Никой не обясни защо се налага това, след като Търговският закон предвижда при липса на кворум общото събрание на акционерите да се проведе на нова, по-късна дата. Заплашени от глоби, акционерните дружества бяха принудени да свикват общите събрания за приемане на ГФО в срок до средата на юни, за да могат при липса на кворум да проведат събранието на втора дата в рамките на месец юни с цел спазване на новото изискване. За да публикуват навреме обявата в ТР (най-малко 30 дни преди датата на ОСА), акционерните дружества изпращат заявлението в края на март и до средата на април.

Неспазването на срока за обявяване на ГФО в ТР води до глоби от страна на НАП заради идеята за повече прозрачност и осветляване дейността на фирмите, като техните ГФО са видими за всички чрез интернет базираната платформа на ТР. Оказва се, че тази цел не е постигната по вина на Агенция по вписванията. Свидетели сме на факта, че огромният брой ГФО, качени в ТР до 30 юни 2017 година, все още висят невписани повече от 10 месеца. Тогава защо беше необходимо да се съкращава срока с един месец?

Представители на бизнеса повдигат и въпроса за други недомислици в законовата уредба. Искат промени в Търговския закон, с които срокът за вписване на поканата за ОСА (общо събрание на акционерите) да се съкрати от 30 дни на 21 дни, както е в редица големи европейски страни.

Също така отлагателната дата (за второ събрание, при липса на кворум на първото) да не е след 14 дни, а след 7 или 10 дни. Не на последно място срокът за обявяване на ГФО да се върне на 31 юли.

В допълнение Търговският регистър трябва да работи денонощно до превъзмогване на задръстването и да се създаде друга бланка за „нулевите декларации“, а не да се ползва Г1.

Има и проблем с таксите. Дружествата, чиито покани не са вписани по вина на Търговския регистър, ще трябва да плащат отново таксата за вписване, което е абсурдно, защото вината е на същия този Търговски регистър, който ще ги получи.

В бизнес средите Търговският регистър вече е наричан „Тромавият регистър“.

Свързани компании:

Българска роза АД гр. Карлово(ROZA)

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
zap
преди 5 години
ситуацията е :"Не стреляйте по пианиста - толкова може!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
bertram
преди 5 години
Трагедия! Пълна трагедия е ТР. Мисля, че се прави нарочно, а не само от липса на управленски капацитет. Би трябвало да бъде така - Лицето Х влиза с КЕП и подава пдф с данните. документа е видим на сайта до час. Банки, съдружници, акционери - влизат проверяват актуални данни и си действат.това настоящото е толкова зле, че просто ако работех в ДА щеше да ме е срам да изляза на улицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Shadow1
преди 5 години
Всички знаем че законите са глупаво измислени затова хайде да прескочим тези общи приказки и да се насочим към човекът който е измислил този закон. Мисля че трябва да има глоба или уволнения при такива ситуаций.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още