IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага задължителни пръстови отпечатъци в личните карти

Това е поредната мярка в борбата срещу фалшификацията на документи

09:53 | 19.04.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) предлага пръстовите отпечатъци да станат задължителни в личните карти на гражданите на Евросъюза като поредната мярка в борбата срещу фалшификацията на документи.

"Днес около 80 милиона европейци имат карти за самоличност, които са без биометрични данни, които не са машинно четими. С предложението се цели да не се предостави възможността терористи и престъпници да използват подправени документи, да влизат в ЕС от държави извън него", по БНР евродепутатът Емил Радев.

По думите му идеята не цели въвеждане на лични карти, в страните където те не са задължителни, а модернизиране на съществуващите документи. 

Относно евентуалните срокове евродепутатът каза:

"Европейските граждани, които имат машинно четими документи, до изтичане на срока им, а именно 5 години, ще се запазят, а такива, които са на хартия, както са италианските, ще трябва да се сменят в рамките на 2 години."

Емил Радев обясни, че три държави членки са с лични карти без зона за машинно четене, 7 са с документи без чип, а 13 не включват никакви биометрични данни в тях. В това отношение България е с достатъчно високи стандарти. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
ABBA
преди 6 години
Люис Керъл в книгата си Алиса в страната на чудесата пресъздава сцена в кралския двор; и когато кралят казва: Може би първо ще изслушаме журито?, кралицата се провиква: Никакво жури! Първо присъдата, а след това ще чуем журито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
bghighlander
преди 6 години
"Кой не скача е червен!", нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
dzk
преди 6 години
Браво. Още трябва да добавят ДНК проби, снимки на ретина, холографска снимка на черепа, и миниатюрен GPS предавател за локализиране на гражданина. За след 5-6 години може да се помисли за вграден електрошок който ще се активира от съответната служба по необходимост - ако гражданина се установи че се опитва да извърши престъпление, или че се опитва да мисли самостоятелно. Обратна връзка със вграден микрофон също е нещо което си заслужава да се вгради. Всъщност предлагам направо да използват смартфоните които имат всичко необходимо както за локализиране, така и за следене на гражданите на ЕС. То и досега това (вероятно) се прави, просто ще излезе закон че вече смартфона е основното средство за легитимация и идентификация. Вграждат един електронен подпис, ДНК четец на приносителя и е готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още