IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смрадливият туризъм между Швейцария и съседните страни

Заедно с Германия и Франция швейцарските власти се опитват да спрат контрабандата на боклук

11:11 | 22.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Таксите за някои отпадъци в Швейцария са достатъчно високи, за да стимулират гражданите към „туризъм“ в съседните Германия и Франция, където боклукът да бъде изхвърлен. Това предизвиква властите в трите страни да предприемат мерки срещу нарушителите.

Властите, отговорни за сметоизвозването в Южна Германия, са обединили усилия с швейцарския федерален офис за околна среда, за да спрат пребиваващите в Швейцария да изхвърлят боклука си в германската провинция Баден-Вюртемберг, пише The Local. Това е поредната схватка от войната за боклука със съседите, която е несъмнено умерена, отбелязва изданието.

Митническите власти от френския регион Франш Комте също се заеха да разкарат свързания с боклука „туризъм“ - шофьорите, преминаващи през границата, за да се отърват безплатно от отпадъците, като така заобикалят често високите такси. 

Вече има разпечатани съобщения около депата в Южна Германия, че износът на боклук от Швейцария е забранен, писа швейцарският таблоид Blick. Забраната важи също за електронни и зелени отпадъци.

Швейцарците, които бъдат заловени с контрабанден боклук от другата страна на границата, ще трябва да го върнат обратно в Швейцария. В същото време нарушителите ще трябва да представят на властите там доказателство къде са депонирали боклука. Засега швейцарското екоминистерство не коментира какви могат да са глобите.

Запитани от Blick местните власти в Германия близо до границата изглеждат озадачени от забраната. Според тях внасянето на боклук в Германия не си струва, като отбелязват, че материалите за рециклиране могат да бъдат депонирани безплатно и в Швейцария.

Но има малки разлики. В Швейцария за изхвърлянето на обемисти домакински предмети, както и на опасни отпадъци, се дължат такси – достатъчно високи, за да си струва „смрадливият туризъм“.

Някои не са щастливи от промените, например университетският преподавател  Фолкер Шулте, който с години си е прекарвал боклука през границата без проблеми, а сега няма право на това.

Засега не е ясно как ще се осъществява контролът, ако се проверяват номерата на колите в опит да бъде пресечен дразнещият навик на съседите. Но  Шулте вече е намерил решение – той ще отскача до Германия вече вместо с кола, с велосипед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още