IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мтел показа технологични решения за умно управление на общини

Телекомът демонстрира за пръв път у нас в Монтана възможностите на Narrowband IoT технологията

18:37 | 19.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Мтел</em></p>

Снимка: Мтел

Мтел, част от A1 Group, представи за пръв път у нас умни решения за градска среда с помощта на Narrowband IoT (NB-IoT) технология. На събитие в град Монтана телекомът демонстрира възможности за контрол на въздуха, управление на отпадъци, интелигентно осветление и умно паркиране.

Narrowband IoT е технологичен стандарт, който свързва широка гама от устройства, машини и услуги с помощта на клетъчни телекомуникационни технологии. Основните предимства на технологията са свързани с по-ниски разходи за устройства, по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие на закрито, оптимизиран пренос на данни, двупосочна комуникация, ниско време закъснение, висока сигурност на връзката и качество на предлаганите услуги.

„Радвам се, че Мтел е първата компания у нас, която предлага умни решения с помощта на Narrowband IoT. Това е технология, която ще промени към по-добро не само управлението на градските зони, но също така представянето на цели индустрии и живота на хората като цяло. Убеден съм, че услугите, които предлагаме, ще спестят много разходи на българските общини, предлагайки по-добри условия на живот на техните жители. Мтел вече осъществява пилотни проекти и има готовност да внедри новите умни решения в цялата страна”, сподели Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги” в Мтел.

Решението за контрол на въздуха отчита нива на замърсяване и прахови частици, като също така измерва температура и влажност. Системата е приложима за открити и закрити пространства, а информацията се следи с помощта на уеб-базирано приложение. С помощта на решението общините ще имат информация в реално време за качеството на въздуха.

Услугата за умно управление на отпадъци е подходяща за общини и сметосъбиращи компании. С помощта на датчици тя автоматично идентифицира степента на запълване на контейнерите за смет. Системата предлага автоматизирани изчисления на маршрут и навигация, базирани на анализ на информация, като също така предлага отчет за сметосъбиране до клиентите. Използването ѝ спестява времеви ресурс, а във финансов аспект може да намали с до 70% разходите за сметосъбиране. Мтел Мтел

Системата за умно осветление използва LED модули, за да оптимизира контрола на уличните светлини, регулирайки автоматично степента на осветеност през цялото денонощие. Модулите са съвместими със съществуващите стълбове за осветление и са лесни за адаптиране. Използването на умно осветление с помощта на Narrowband IoT технология подобрява условията на живот в градските зони и намалява с до 25% годишните разходи.

Narrowband IoT решението за умно паркиране засича свободните места за паркиране, позволява запазване на паркомясто онлайн, автоматично определя най-краткия маршрут до свободното място и осъществява безкасови трансакции в платените зони. Системата осъществява централизирано следене, отчитайки тенденциите в паркирането, степента на заетост и нарушенията. Внедряването ѝ подобрява заетостта на паркоместата с до 25% и увеличава събираемостта на приходите от нарушения с до 20% на година.

Монтана е една от 132 общини у нас, с която Мтел си партнира успешно, като предлага пълно портфолио от телекомуникационни решения – гласови услуги, мобилен интернет, фиксирани услуги, ИКТ решения, услуги за сигурност и наблюдение. Един от последните реализирани институционални проекти от телекома е обслужването на „Бърза помощ” на територията на цяла България. Мтел предоставя цялостното информационно и ИТ обслужване на „Бърза помощ”, включващо управление на кол център, виртуална частна мрежа, център за данни, позициониране на линейките, връзка между стотици локации.

Предлагането на решения с помощта на Narrowband IoT технология е поредната стъпка от стратегията на Мтел да бъде технологичен лидер на телеком пазара. Компанията се стреми постоянно да следва световните тенденции, които показват, че „Интернет на нещата” ще играе все по-важна роля. Очаква се IoT връзките в света да бъдат 25 милиарда през 2025 г., като 13,8 милиарда от тях ще бъдат индустриални, а 11,4 милиарда – потребителски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още