IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният сектор повлече американските индекси надолу

Wall Street е притеснен и от възможността за повишаване на лихвените проценти

23:50 | 19.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските индекси записаха понижения в четвъртък, след като голям азиатски производител на чипове обяви разочароваща прогноза, която тласна технологичния сектор надолу. Инвеститорите са притеснени и от възможността за повишаване на лихвените проценти, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones приключи търговията със спад от 83,18 пункта до 24664,86 пункта, като Apple беше сред най-зле представилите се компании, включени в индекса. Широкият измерител S&P 500 също се придвижи на червена територия със спад от 15,15 пункта до 2693,13 пункта. Книжата на технологичните компании и на компаниите за потребителски стоки поевтиняха съответно с 1,1% и 3,1%. Технологичният Nasdaq отписа 57,18 пункта от стойността си до 7238,06 пункта.

Основните индекси ограничиха загубите си в последния час от борсовата търговия, след като Bloomberg News съобщи, че заместник-главният прокурор Род Розенщайн е казал на президента Доналд Тръмп миналата седмица, че не е обект на разследване на специалния прокурор Робърт Мълър (който разследва руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г. – бел. ред.). Тръмп е уведомил помощниците си, че вече не желае да уволнява Розенщайн.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TMSC) очаква приходите от второто тримесечие да варират между 7,8 млрд. и 7,9 млрд. долара, доста под оценката на Wall Street за 8,8 млрд. долара.

Съобщението натежа върху целия технологичен сектор. Акциите на Apple поевтиняха с 2,8%, докато Nvidia, Micron и Advanced Micro Devices понижиха цената на книжата си с най-малко 2,4%.

Wall Street следеше внимателно и възможността за повишаване на лихвените проценти, тъй като доходността по 10-годишните държавни облигации се понижи с над 2,9%. Облигациите се търгуваха около тези нива по-рано тази година, предизвиквайки корекция на фондовия пазар в САЩ, тъй като инвеститорите се опасяваха от по-бързо от очакваното нарастване на инфлацията.

„Пазарът изглежда уморен, тъй като държавните облигации скоро може да са ограничителен фактор, който да засенчи добрите печалби“, коментира Питър Кардило, главен пазарен икономист в Spartan Capital Securities.

Сезонът на корпоративните печалби продължи и в четвъртък, като Procter & Gamble, Bank of New York Mellon и Blackstone обявиха по-добри от очакваните приходи.

Финансовите резултати до момента са силни. Според Thomson Reuters 77% от компаниите от S&P 500, които вече са публикували отчетите си, надминават прогнозите. Междувременно 83% от компаниите отчитат по-високи продажби.

„Сравнително доволни сме от резултатите до момента“, каза Шанън Сакосиа, главен инвестиционен стратег в Boston Private, но допълни, че инвеститорите „се стремят към страхотни резултати, търсейки следващия катализатор, който да ни изстреля по-високо“.

В същото време главният изпълнителен директор на Amazon.com Inc. Джеф Безос заяви, че електронният логистичен гигант е надхвърлил 100 милиона платени абонати за услугата Prime и ще продължи да инвестира във „все по-нарастващите" очаквания на клиентите. Акциите на компанията поскъпнаха с близо 2%.

В макроикономически план молбите за помощи при безработица в САЩ надминаха леко прогнозите, като достигнаха 232 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още