IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таро Асо: Протекционизмът ще разруши финансовите пазари

Японският финансов министър подчерта необходимостта от решаване на глобалните дисбаланси в многостранна, а не в двустранна рамка

10:36 | 20.04.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Япония предупреди Г-20, че протекционизмът и налагането на ответни мерки ще разрушат финансовите пазари и ще увеличат волатилността, предава Ройтерс.

„Казах на своите колеги от Г-20, че никоя държава няма да спечели от политики, основаващи се на протекционизъм“, заяви японският финансов министър Таро Асо пред репортери след вечеря на финансовите лидери на Г-20 в четвъртък.

В реч пред министрите на финансите на Г-20 и управителите на централните банки Асо подчерта необходимостта от решаване на глобалните дисбаланси в многостранна, а не в двустранна рамка.

Той също така заяви, че валутните пазари остават уязвими от резки сътресения, които биха могли да нарушат капиталовите потоци на нововъзникващите пазари, тъй като централните банки от развитите икономики започват да забавят своите програми за стимулиране в криза.

„Но на срещата на Г-20 не бяха проведени конкретни дискусии за движението на валутните курсове“, каза Асо.

Опасенията от световна търговска война доминираха на срещата на Г-20 след предупреждението на Международния валутен фонд, че протекционизмът би могъл да засегне иначе силния глобален растеж.

Коментарите на Асо идват на фона на проведената среща на високо равнище по-рано през тази седмица между японския премиер Шиндзо Абе и президента на САЩ Доналд Тръмп, които разкриха различията между двете страни по въпроса как да се организират търговските отношения.

Двамата лидери се споразумяха да засилят търговските преговори за разширяване на двустранните инвестиции и търговията. Но докато Тръмп отново потвърди желанието си да отстрани търговския дисбаланс с Япония чрез двустранна търговска сделка, Абе повтори призива си към САЩ да се присъединят към търговското споразумение за тихоокеанско сътрудничество (TPP).

Асо и неговият американски колега Стив Мнучин ще се срещнат за двустранни разговори в петък в кулоарите на срещите на Г-20 и МВФ, съобщи  японското министерство на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Световната Търговската Война неминуемо ще разруши финансовите пазари. Ако прерасне в по-сериозна война, ще разруши и доста други работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още