IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата поиска постоянен арест на Десислава Иванчева

Очаква се Специализираният съд да реши дали ще остави за постоянно в ареста кмета на столичния район "Младост"

11:29 | 20.04.18 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Прокуратурата поиска постоянния арест на кмета на Район "Младост" Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова, както и на предишния кмет Петко Дюлгеров, съобщиха от държавното обвинение, цитирани от БТА.

Тримата бяха арестувани при зрелищна акция в столицата преди дни по разследване за подкуп.

Очаква се по-късно днес Специализираният съд да реши дали ще остави за постоянно в ареста кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и останалите двама задържани. Очаква се решението да бъде взето днес, тъй като изтича 72-часовото ѝ първоначално задържане.

От прокуратурата заявиха, че обвинението е за подкуп в особено големи размери. При такова престъпление законът предвижда между 10 и 30 години затвор и конфискуване на имущество. Разследващите са категорични, че разполагат с достатъчно доказателства. 

Заместничката ѝ и посредникът в сделката са обвинени като нейни помагачи. Предприемачи, за които има данни, че са били обект на натиск, твърдят, че са потърпевши от корупционните практики в общината.

Сигнали срещу Иванчева са подавали и големи строителни фирми, и по-дребни инвеститори.

До показният арест се стигна, след като един от бизнесмените се е съгласил да даде 70 хил. евро за контролиран от службите подкуп. Защитниците на задържаните засега отказват да коментират темата пред медии. 

Междувременно днес правосъдният министър Цецка Цачева каза, че ще има проверка в прокуратурата за превишаване на права при акцията срещу кмета на "Младост", допълва БТА. Доколкото знам, ще бъде извършена проверка в прокуратурата по отношение на превишаване на права заради акцията срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева, каза Цачева в коментар за операцията на спецпрокуратурата и КОНПИ от преди дни в центъра на столицата.

Министърът отбеляза, че всеки орган отговаря за своите действия и тя като правосъден министър няма компетенции и правомощия при разследвания и осъщестявяване на операции. Цачева допълни, че всяка институция отговаря за действията си с оглед на това дали те са в рамките на правата й и дали има превишване.

Тя отбеляза още, че до постановяване на присъда всеки подсъдим е невинен и трябва да се държи сметка за правата на всеки един човек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
Мога спокойно да се хвана на бас, че след някоя и друга годинка ще плащаме страсбургско дело... пак.Билетите за тия циркове си ги плащаме чинно на разсрочено плащане.Време е обаче някой да разрита прокурорската ДПС ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
Толкова много сили за обсъждане аспектите на корупцията без зачитане, че щетите от корупцията в Република България са много малко спрямо щетите от лева.Сега най-големите загуби в Република България са от пренебрегването на щетите от лева.Абсолютизирането на вниманието към корупцията в Република България подпомага увеличаването на щетите от лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
Спящият бик
преди 5 години
Очевидно главният прокурор използва опита, почерпен при гостуването му в Китай, където "престъпниците ги наказват още на площада (Тянанмън), преди изобщо да са стигнали до съда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 5 години
така казва корумпираната ни полиция и прокуратура ... а дали наистина е така, ще разберем по късно! Не че е защитавам, но горепосочените институции имат дългогодишна репутация на нарушители на закона... примери колкото искаш, ако щеш виж колко пъти е осъдена държавата заради тях !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 10
KPetkov
преди 5 години
Май не си разбрал добре :) Хванали са я с ръцете в кашона с парите. Никой не й го е подхвърлял. В присъствието на собствения си адвокат, който тя е казала да извикат ръцете й са били омазани с тайното мастило забъркано по тайната рецепта Но 5 на Цацаров. Това означава, че изгоря. В най-добрия случай ще я осъдят условно и повече няма и да помирише кметския стол докато не стане необходима на някой. Като е знаела, че е капан защо се е навряла вътре. Пак повтарям, тя лично ги е пипала парите, дали целта й е била да ги върне на бизнесмена, който ги е загубил в колата й не се наемам да твърдя, но пък чудеса се случва, ей го на Христос как възкръсна преди две хиляди години. Може пък Иванчева наистина да се е опитвала да върне парите на законния им притежател. Такива операции се правят по цял свят, не само в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
abdul
преди 5 години
Ако наистина е избрана от гражданите на Младост, трябва те да отидат и да си я извадят от ареста на всяка цена, ако трябва и с бой по полицаите, защото явно онази бомбичка на стадиона им е малко.Гешев трябва да бъде бит публично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 5 години
никой не е защитава, по скоро опасението ни е същото което колегата Спящ бик изказва. За къде къде по лоши неща партийните кметове не са докоснати с пръст, да не говорим за министри и тнт и като сложиш на всичкото това и супер показния и аматьорски цирк дето го гледахме, работата става много сериозна! Аз лично вече ясно виждам как прокуратурата е превърната в маша за мокри поръчки на Боко и обкръжението му от ДПС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
KPetkov
преди 5 години
Перфектна операция, а мишката се хвана и сдвете лапи върху сиренето. Признавам му го на Бате. С един куршум отрепа два заека и зеления и бледорозовия на Кадиев, та и малко кал май ще цопне върху БСП-то. Просто тая се оказа доста проста, но ще видим как ще се развие делото.Сега очаквам да се опита да обясни как е ровела в кашона с цел да намери адреса на човека, който си е загубил парите, че да му ги върне. И мишките така си викат, капан е. Ами като е капан що си се завряла с двата крака в него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
Спящият бик
преди 5 години
Иванчева не е толкова важна в случая. Посланието е към всички нас и гласи: "Умната! Виждате как се отнасяме с хора, които стоят доста по-високо от вас в социалната стълбица. Представете си какво бихме направили с вас, ако не слушате"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Само не мога да разбера защо я защитавате. Борбата трябва да е и други корумпирани политици да влязат в затвора, а не да бъдат оневинявани тези, които вече са уличени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още