IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павлова: Предстоят ни най-тежките дебати като председатели на Съвета на ЕС

Темите са свързани със сигурността, защитата на външните граници и миграцията, заяви министърът пред депутатите

12:24 | 20.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

В ротационно председателство на България на Съвета на Европейския съюз предстоят най-тежките дебати за сигурността, защитата на външните граници и миграцията, които не са били успешни при предишните четири председателства. Това обясни ресорният министър Лиляна Павлова пред депутатите днес.

Тя допълни, че темата касае и Дъблинското споразумение и пакет от 7 законодателни досиета.

Срещата ЕС – Западни Балкани е уникална възможност да утвърдим Балканите като едно добро място за живеене, отговори министърът на въпрос на депутатско питане.

„Всички помним, когато през лятото на миналата година предложихме тази тема - получихме съвети, че този дебат е тежък и няма да получим голяма подкрепа от институциите, защото казусът е сложен. Първият успех на председателството е вече факт именно благодарение на това, че тази тема отново се върна високо в общоевропейския дневен ред. Тя стана част от дългосрочната перспектива, от дневния ред на лидерите, не само по време на българското председателство, но и оттук нататък“, похвали се Павлова.

Мирът на Европа и Балканите минава през просперитета на тези Балкани и европейското им бъдеще, добави още тя.

Павлова увери, че срещата на 17 май в София между ЕС и страните от Западните Балкани е много важна, но в същото време България като председател на Съюза не дава обещания за разширяване на Общността, за да не създава фалшиви очаквания.

Припомняме, че лидерите на страните членки на ЕС ще се съберат на вечеря в София на 16 май. Срещата на върха, посветена на Западните Балкани, ще е по покана на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск под домакинството на премиера Бойко Борисов. На нея ще са и шестимата лидери на Западните Балкани, увери тя.

Според нея ротационното председателство на България до момента е успешно.

„Според оценките работата на всички нива на председателството се извършва професионално, динамично, интензивно, в духа на конструктивен диалог“, каза тя от трибуната.

Павлова отчете, че са проведени над 1000 заседания, а над 700 са заседанията на спомагателните органи, които България председателства.

„От над 120 досиета, няма нито едно, по което да има спряна работа. По много от тях има предизвикателства, няма съгласие или разнопосочни мнения“, похвали се министърът.

Според Павлова страната ни е успяла да осъществи напредък по над 35 законодателни досиета. „По 65 досиета имаме напредък в преговорите в триалозите между Съвета на ЕС, ЕК и нас“, обясни още тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още