IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите харчат 0,6% от доходите си за книги и вестници

Най-четящата нация е Финландия, а макар и да не купуват книги, гърците са сред европейците, прекарващи най-много време с книга в ръка

13:17 | 23.04.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Българите харчат 0,6% от доходите си за книги и вестници

През 2016 година българските домакинства са харчили средно по 0,6% от разполагаемия си доход за книги, вестници и списания, сочат последните данни на Евростат, публикувани по повод Международния ден на книгата. По този показател страната ни, заедно с Гърция, заема последното място в ЕС.

Средно през 2016 година европейските домакинства са похарчили 90 млрд. евро, или 1,1% от доходите си, за книги и вестници. Това е два пъти повече от парите за почивка, но и два пъти по-малко от похарченото за културни развлечения, показва още статистиката.

Най-много за книги през 2016 година са похарчили домакинствата в Словакия (2,1% от доходите си), Германия (1,6%) и в Полша (1,4%).

Евростат обаче отчита непрекъснат спад на разходите, отделяни за книги и вестници. През 1995 година например средно домакинствата в ЕС са харчили 1,8% от доходите си по това перо.

От статистиката е видно, че гърците отделят малко средства за книги, но за сметка на това са сред европейците, прекарващи най-дълго с книга или вестник в ръка – малко под 10 минути на ден. Най-дълго четат гражданите на Естония (13 минути), Финландия и Полша (по 12 минути) и Унгария (10 минути).

На обратния полюс са французите, които четат едва по 2 минути на ден.

Финландия е страната с най-голям дял на четящите книга, сочат още данните. През 2016 година 16,8% от финландците четат книги. Същото се отнася и до 16,4% от поляците, 15% от естонците и почти 12% от гърците и гражданите на Люксембург. Най-рядко четящата нация е  френската – само 2,6% от населението на страната чете книги. Следват Румъния (6,2%) и Австрия (7,2%).

Във всички страни от ЕС жените четат по-често от мъжете, но пък мъжете прекарват повече време с книга в ръка, показват още данните на европейската статистика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
doba
преди 5 години
Горното изследване ме навежда на мисълта, че в БГ интернета е навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още