IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Китай си купува присъствие в Европа?

За последните 10 години в България са осъщесъвени 7 големи китайски вложения за общо 43,5 млн. долара, а най-голямото е придобиването на MM Solutions

10:46 | 24.04.18 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Повече от десетилетие китайските политици и корпоративни лидери претърсват света с бездънните си портфейли. От Азия до Африка, САЩ и Латинска Америка - резултатите от инвестициите трудно могат да останат незабелязани, докато Пекин се издига като водеща световна сила. По-малко известно обаче е все по-сериозното присъствие на китайския капитал в Европа, пишат в свой анализ за Bloomberg икономистите Андре Тартар, Мира Ройанасакул и Джеръми Скот Даймънд.

Bloomberg събра данните, за да изготви най-комплексния досега анализ на китайското присъствие на Стария континент. Той показва, че Китай е купил или е инвестирал в активи за поне 318 млрд. долара през последните 10 години. През този период континентът е привлякъл с около 45% повече активност от китайска страна, отколкото САЩ, изчислено в долари. Обемът и произходът на някои от тези инвестиции, от такива в значима инфраструктура в Източна и Южна Европа до високи технологии на Запад, привлякоха вниманието на ниво ЕС. Редица лидери, сред които Ангела Меркел и Еманюел Макрон, настояват за обща стратегия за контролиране на настъплението на Китай към Европа, докато в някои южни страни се противопоставят на това. Китай Китай

Независимо дали става дума за закупуване на търговски  имоти в Лондон, германски технологични компании, като производителя на индустриални роботи Kuka AG, скандинавски производители на автомобили, като Volvo Personvagnar AB, или такива производители на енергия, като швейцарската фирма Addax Petroleum Corp., китайските инвестиции са групирани в няколко ключови индустрии. 

Икономистите на Bloomberg анализираха 678 завършени или текущи сделки в 30 страни от 2008 г. насам, за които има информация за финансовите параметри, и откриха, че китайските държавни и частни компании са участвали в сделки за поне 255 млрд. долара на Стария континент. Приблизително 360 компании са били придобити, сред тях са италианският производител на гуми Pirelli и ирландската лизингова компания за самолети Avolon Holdings.

Китайски дружества частично или изцяло притежават поне 4 летища, 6 пристанища, вятърни паркове в поне 9 страни и 13 професионални футболни клуба.

Къде е България

Китайските сделки в анализа на Bloomberg, засягащи България, са 7 за общо 43,5 млн. долара, като най-голямата от тях е придобиването на компанията за софтуер MM Solutions от Thunder Software Technology за 36,9 милиона долара, обявено през 2017 г.  Китай Китай

Посочените цифри за цяла Европа, до които има обществен достъп, подценяват реалният размер и обхват на китайските амбиции в континента. Данните не обхващат 335 сливания, инвестиции и съвместни дружества – основните видове сделки, които се сключват, и за които няма изнесени официални цифри. Изчисленията на Bloomberg или докладите за над 10 от по-високо профилните трансакции в тази група предполагат, че общата им стойност е около 13,3 млрд. долара.

Не са включени още селскостопански проекти или операции на капиталовите пазари, оценявани на поне 40 млрд. долара, по изчисления на анализатори от American Enterprise Institute и Европейския съвет за международни отношения, плюс дял за 9 млрд. евро в Daimler от председателя на китайската корпорация Zhejiang Geely Holding Group Ли Шуфу.  Китай Китай

Никъде другаде китайския апетит за покупки не е по-ясно забележим, отколкото в Лондон, където китайци притежават около дозина офис кули с Ситито и финансовия квартал Canary Wharf. 2016 г. досега е най-силната за китайските сделки в Европа. Тогава China National Chemical Corp., известна като ChemChina, обяви, че ще купи швейцарският производител на пестициди Syngenta за 46,3 млрд. долара. Сделката беше финализирана през януари 2018 г. Все пак изглежда, че средната стойност на трансакциите в последните години е намаляла. През 2008 г. и 2009 г. средно сделките са били за 740 млн. долара, докато през 2016 г. и 2017 г. стойността е 290 млн. долара, игнорирайки от сметката покупката на Syngenta. От началото на тази година средната сума на трансакциите достига 127 млн. долара.  Китай Китай

Повече от половината от обема на оповестените инвестиции е концентрирана в петте най-големи европейски икономики. Само в Обединеното кралство китайците са участвали в сделки за 70 млрд. долара. Но в периферията на континента Китай е осъществил някои от най-големите инфраструктурни проекти, сред които покупката на най-голямото гръцкото пристанище – Пирея. Наблюдава се и важно разделение на ядро и периферия, когато става въпрос за това колко отворени са те към китайските капитали.

В същото време, в което Германия, Франция и Италия настояват за европейски механизъм за проследяване и проверка на чуждите инвестиции, правителствата в Гърция, Португалия и Кипър са скептични към такава мярка, твърдейки, че тя ще навреди на способността им да привличат така необходимия капитал. САЩ и Австралия имат такъв механизъм за проследяване и регулация и докато в Европа все още не действа подобен, китайските пари ще отиват там, където са желани – именно на Стария континент.  

 

Още подобни анализи четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 1
julian12
преди 5 години
Във Ванкувър и Торонто се перат пари предимно от наркотици и залагания. Това са дребни пари в сравнение с това, което прави партията. Ако се сещаш наскоро Канадците спряха една огромна сделка с Китай на една голяма фирма за строителство и инфраструктура. Ей там е пиленцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
julian12
преди 5 години
Има филм на Дойчевеле в ютуб за Пътя на Коприната. Потърси го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
dr.5rov
преди 5 години
В този ред на мисли за присъствието на Китай в югоизточна Европа се замислих за инициативата ни за западните Балкани - развите на инфраструктурата и "като му дойде времето" - влизане в ЕС. Не е ли това опит от страна на Европа да действа изпреварващо преди "пътя на коприната" да е стигнал до тези земи.Ако нещата тук потръгнат, няма да се очудя ако след време се погледне и още по-на изток - Украйна, Грузия, Азърбейджан и т.н. Кой знае. Най-вероятно само си фантазирам. Едва ли нещата ще са толкова прости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 2
comet
преди 5 години
Само да не бъда разбран погрешно: много работа и ефективна работа често са съвсем различни понятия. ... Например, мой бивш много възрастен колега в наша държавна администрация обичаше всяка сутрин да констатира с болна ирония, че в службата ни кипял безсмислен труд. ... Не че и в Китай няма бюрокрация, но по резултатите можем да си направим изводите къде труда е по-ефективен. В потвърждение, на времето ми бе направило впечатление сравнение, че в Япония (по време на японското чудо) адвокатите им било 20 пъти по-малко (като бройка на глава от населението) в сравнение с развития запад. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 3
comet
преди 5 години
Китайците работят усърдно/конкурентно, продават, правят пари и инвестират разширявайки се. Европейците и американците гледаме, не вярваме и се чешем по главите в недоумение какво става, ... то не че се не се е случвало в човешката история и преди. ... Спомням си какво ми казаха когато за пръв път стъпих в САЩ, че било редовна практика за болшинството наши емигранти да се хващали на работа (обикновенно далече под мечтаното ниво) едва след като си изхарчвали всичките пари (т.е. да заработят на по-високи обороти чак когато всичко натрупано свършат).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 3
bghighlander
преди 5 години
Китай върви към световна доминация, но някои хора ще разберат постфактум! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 10
studioaa
преди 5 години
Китай не си купува присъствие в Европа, а се опитва да изпере парите от корупционни далавери на китайска земя някяк си. По същия начин китайците перат пари чрез имотния пазар в Торонто и Ванкувър Канада. Вие виждаде някаква си световна конспирация за геополитическо влияние както винаги понеже бащицата на лЕбералите владимир ленин се е виждал фашисти на всяка крачка та и до днес е така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 1
bghighlander
преди 5 години
Какво те учудва това? ВИНАГИ е било така! "Моето си е мое, чуждото е общо!" ;) ;) ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 2
I
преди 5 години
Зелените банкноти, необезпечени с нищо, трябва да се инвестират в нещо със стойност, по най-бързия начин!Това правят китайците. Инвестират в активи и се отървават от прясно напечатаната хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
След като американци и европейци не искат да дойдат да си го купят, защото искат да си го присвоят или да им го подарят наготово отново ще кажа, че китайските инвестиции са добре дошли.Глобалистите заети да налагат световен хомосексуализъм ДГД!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още