IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпада предложението КЕВР да има контрол върху сделки с енергийни дружества

Като компромисен вариант има предложение лицензиантите да уведомяват КЕВР, че имат намерение да продадат или купят 20% от капитала на енергийно дружество

15:26 | 24.04.18 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Депутатите в енергийната комисия на Народното събрание не подкрепиха идеята на "Обединените патриоти" Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да има право да контролира сделки, при които се търгуват над 20% от капитала на енергийни дружества. Според обясненията подобно задължение ще надхвърли компетенциите на енергийния регулатор.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която участва в заседанието, отбеляза, че КЕВР не може да се произнася за финансиране на сделки или за заплаха за националната сигурност, а само за изпълнението на задълженията в лицензите.

Като компромисен вариант депутатите от ГЕРБ са предложили между първо и второ четене лицензиантите да уведомяват КЕВР, че имат намерение да продадат или купят 20% от капитала на енергийно дружество. По този начин ще има защита на обществения интерес, обясни председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

По време на дискусията Жельо Бойчев направи редакционна поправка текстовете да се отнасят до собствениците на енергийните дружества, а не титулярите на лицензите. Председателят на КЕВР Иван Иванов беше категоричен, че регулаторът не работи със собствениците, а с титулярите на лицензите. Депутатите обаче приеха промяната, за да бъде сигурно, че прозрачността ще бъде гарантирана и лицензиантите няма да имат извинение, че не са запознати с намеренията на собствениците.

Между първо и второ четене бяха внесени и предложения за повишаването на приходите в бюджета на КЕВР и съответно - финансовата независимост на регулатора, както и за подобряване на административния капацитет на регулатора. Текстовете предвиждат, че служителите в регулатора ще имат право на бонуси и насърчения за добре свършена работа.

С промените в Закона за енергетиката съществено се променя моделът на енергийния пазар, създавайки условията за излизането на зелените централи и производителите с високоефективно комбинирано производство (когенерациите) на свободния пазар. Досега тяхната енергия се изкупува задължително при преференциални цени.

Разликата между постигнатата на пазара и записаната преференциална цена в договорите на производителите ще бъде покривана чрез специална премия, определяна от КЕВР и изплащана от Фонда Сигурност на електроенергийната система (ФСЕС). Енергийният регулатор ще има право да променя веднъж на шест месеца размерът на премията за производителите, но само при извънредни обстоятелства. В нормална ситуация тя ще се определя веднъж годишно, до 30 юни, тоест заедно с решението за цената на електроенергията на регулирания пазар, което КЕВР определя всяка година.

Премията няма да бъде индивидуална, а ще се дефинира по групи производители в зависимост от типа използван енергиен източник.

Така, ако промените бъдат приети и в пленарната зала, за нуждите на регулирания пазар общественият доставчик (НЕК) ще има задължението да изкупува електроенергията от зелените централи и когенерациите само с мощност до 4 мегавата, както и по дългосрочните договори с т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал. Промените предвиждат при недостиг НЕК да може да купува електроенергия и по свободни цени.

С Преходни и заключителни разпоредби депутатите дават срок на производителите до 31 октомври 2018 година да сключат договори с ФСЕС за изплащане на премии, макар че промените влизат в сила от 1 юли 2018 година. Този гратисен период е нужен на компаниите да договорят промените със своите кредитори.

Добрев анонсира, че част от производителите, които са с мощност под 4 мегавата, също са изразили желание да излязат на свободния пазар. Някои от по-големите производители са уверили председателя на енергийната комисия, че няма да изчакват гратисния период, а веднага ще се възползват от възможността да продават електроенергията си свободно, а не на обществения доставчик.

Законопроектът дава и допълнителни разяснения за правомощията и задълженията на членовете на ФСЕС. Включена е и цяла нова глава във връзка с имплементирането на европейския регламент REMIT. Текстовете дават нови функции на КЕВР за контрол на търговията на енергийния борсов пазар.

По време на дискусията Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК, заяви пред депутатите, че с промените на свободния пазар ще излязат огромни количества електроенергия, което може да се окаже проблем за системата.

Според Делян Добрев обаче такава заплаха няма и НЕК ще има дори и допълнителни приход, стига "да работи повече". Депутатът посочи, че компанията например не участва ефективно на борсата в сегмента за търговия в рамките на деня - дружеството не участва в търговете след края на официалното работно време на компанията, макар че борсовият сегмент е активен 24 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Домусчиев и Добрев, стожери на българския бизнес и морал :) Няма какво да споря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Така е. Няма нужда да се чете. Българите нямат нужда от читатели, а само от писатели :)То затова и избиват разни крисковци като бурени след пролетен дъжд :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
крас
преди 5 години
ПИТАШ МЕ ДАЛИ СЪМ ЧЕЛ ОТЧЕТИТЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ?Отчетите ги четат такива като теб и от КЕВР които узаконяват престъплението свързано с плащане на ОСОБННИ ЗАЛОЗИ при които "АМЕРИКАНЦИТЕ" теглят заеми и получават като собственост активите на МАРИЦИТЕ , а милиони като мен нищо не подозиращи потребители плащат сметките по заемите им с цената на тока!!Казваш , че това било нормална практика. Не на това мнение е бившият министър ДОБРЕВ , който през 2013 година даде на прокуратурата ИЗМАМАТА свързана с американските марици. Както забелязваш и на бизнеса му писна да ни правят на *** плащащи чужд дълг и получаващи срещу това един среден пръст.Домузчиев ясно показа, че ВЕЧЕ СМЕ ПЛАТИЛИ ЕДНАТА ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ , а по другата дължим още малко за да стане НАША , а не на тези които през целият този период на плащане прибираха ПЕЧАЛБАТА от РАЗПОЛАГАЕМАТА МОЩНОСТ!!ПИТАШ ДАЛИ СЪМ ЧЕЛ ОТЧЕТИТЕ НА "АМЕРИКАНЦИТЕ"???Защо ми е да ги чета??? Та нали тока който произвежда ТЕЦ 3 не се ползва от мен и милионите българи, а от ТУРЦИЯ с която имат не само договор , но и отделна електропреносна система!!!Чудя се кой подава на ТЕЦ 3 договореният ток когато централата не работи?!Или може би ще ми обясниш, че такова нещо няма?!!Айде стига, че ми писна да споря с хора които намират за нормално НЯКОЙ ДРУГ ДА ИМ ПЛАЩА СМЕТКИТЕ ПО ЗАЕМИТЕ , А ТЕ ДА СА СОБСТВЕНИЦИ НА ЗАЛОГА!!!Така е "американските" ТЕЦ -ве , така е със зелената енергия и ЗЕЛЕНАТА БАНКА , така щеше да е и с ГИНКА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Кои ВЕИ-та получават плащания за разполагаемост, че това вече ме изненада :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Всъщност плащането за разполагаемост е стандарт по целия свят, дори и на най-свободните пазари, но вървиш в правилната посока :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Поне един отчет на американските централи прочел ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 5 години
До 3 Говориш за "американските" марици и ВЕИ -та, на които плащаме по РАЗПОЛАГАЕМА МОЩНОСТ , а не по подадена към системата на НЕК ПРОЕЗВЕДЕНА електроенергия!!РАЗПОЛАГАЕМИТЕ МОЩНОСТИ отнесени към ПРОИЗЕДЕНАТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ са в отношение 10 към 3 !!!!Това изглежда така : Порачват ти 10 кюфтета , ти изяждаш 3 но плащаш 10-те кюфтета. ЗАТОВА И ТОКА Е СКЪП , И АКТИВИТЕ КОИТО ИНВЕСТИТОРИТЕ НА ВЕИ-та и ТЕЦ-те на които плащаме заемите също са СКЪПИ, а лихвите ВИСОКИ!!ТАКА Е В ***, КЪДЕТО ОБЩЕСТВОТО Е ВКАРАНО В ЕДНА ФИНАНСОВА ПИРАМИДА без някой да ни пита и без дажелаем това!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 5 години
НЕЩО НЕ ТЕ РАЗБРАХ. Как така Държавата да субсидира "стратегически" инвеститори без пукнат лев в джоба, ЗАГРОБВАЙКИ данъкоплатците си с плащане на заемите ИМ към техните банки КРЕДИТОРИ ???Защо след ние плащащите ЗАЕМИТЕ към банките не сме собственици на АКТИВИТЕ , а такива собственици се превръщат "инвеститори" като СЕЛЯНКАТА ГИНКА или "американците" от МАРИЦИТЕ на които не само, че платихме задълженията към БАНКИТЕ ИМ , но ТЕ станаха и СОБСТВЕНИЦИ на ТЕЦОВЕТЕ!!!НИМА Е НОРМАЛНО ЕДИН ДА ТЕГЛИ ЗАЕМ И ПОЛУЧАВА ЗАЛОЖЕНИТЕ АКТИВИ , А ДРУГИ МИЛИОНИ ПОТРЕБИТЕЛИ КАТО НАС ДА МУ ГО ПЛАЩАТ С НЯКАКВА измислена от законодателя ТАКСА "задължение към обществото" ЗАЕМИТЕ МУ ?!!За какво общество става въпрос , когато това са ЛИХВИТЕ ПО ЗАЕМИ ЗА ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ, ЗА АМЕРИКАНСКИ ЦЕНТРАЛИ И РАЗНИ ГИНКИ , КАЛИНКИ И ПОДОБИЯ!!!!Това е ИЗМАМА която в международното право се нарича "ОМРАЗЕН ДЪЛГ"!!С ПОПРАВКИТЕ В ЗАКОНА СЕ ЦЕЛИ ТОЗИ Фонд за Сигурност на електроенергийната система (ФСЕС) не само да акумолира събраните от нас пари с които да плаща ЗАЕМИТЕ НА ТАРИКАТИТЕ, но и да КОНСТИТУИРА в договорите сключени мужду КРЕДИТОРА и ИНВЕСТИТОРА МУ като трета ЗАДЪЛЖЕНА страна МИЛИОНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ НА ТОК !!!БАНКИТЕ И ТЕХНИТЕ "ИНВЕСТИТОРИ " НИ НАПРАВИХА РОБИ ПО ОБСЛУЖВАНЕ НА КРЕДИТИ КОИТО НИКОЙ ОТ МИЛИОНИТЕ БЪЛГАРИ НЕ ЖЕЛАЕДА ПЛАЩА!!! И защо да ги плаща като няма да е собственик ?!!НИМА СМЕ ТОЛКОВА *** НАРОД И НЕ ВИЖДАМЕ КАК НИ ГРАБЯТ, КАК ТЕЗИ НА КОИТО СМЕ ДЕЛИГИРАЛИ ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ В ПАРЛАМЕНТА НИ ЗАГРОБВАТ СЪС ЗАКОНИ ПРЕВРЪЩАЩИ НИ В ДЛЪЖНИЦИ НА НЯКАКВИ БАНКИ И ТЕХНИТЕ ПОСТАВИНИ ЛИЦА??Това не само е отвратително, но е и ОСЪДИТЕЛНО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Само зачети статията за Теменужка и Мините. Цената на въглищата е ниска, изоставаме с инвестициите, но ако я вдигнем, това ще вдигне цената на тока и някакви неблагодарници ще излезнат по площадите и ще ни наритат, а шефът каза никакво отстъпление този път. Затова никакво повишение на цената, но инвестиции за 85 млн. все пак ще има. Тоест Теменужка се кани индиректно да финансира цената на електроенергията за по-бедната част от населението, защото инвестициите все пак трябва да дойдат отнякъде (данъци например и или външни заеми, които пък ще се изплащат от бъдещите данъци). Сега си помисли ако отвържат цената и тя стане на пазарен принцип. В ЕС токът е най-евтин в България и най-скъп в Дания. Разликата е около четири-пет пъти. Като имаме интегриран свободен пазар българските ТЕЦ-ове ще почнат да изнасят за съседни страни, които пък ще изнасят за други съседни страни и така токът в Дания ще поевтинее, а в България ще поскъпне и Бате, Кака и Ко ще бъдат отнесени на вълните на свободния пазар или издухани от вятъра на промяната :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
То "пазарна икономика" е термин от виртуалната реалност, така че не знам какво те учудва толкова. В света няма държава, която да не субсидира производството на електрическа енергия.Пазарната икономика е за пазара на банички и гевреци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още