IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландската столица Рейкявик бе обявен за най-зелен град в света

Според класацията на TravelBird на второ място се нарежда Окланд в Нова Зеландия, следван от словашката столица Братислава и шведския град Гьотеборг

22:37 | 24.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Малката и снежна исландска столица Рейкявик застана начело в класацията за най-зелен град в проучване на холандската онлайн туристическа агенция TravelBird, съобщи БТА.

На второ място се нарежда Окланд в Нова Зеландия, следван от словашката столица Братислава и шведския град Гьотеборг. На пето място в индекса за зелени градове на остава австралийският Сидни.

„Редица популярни градски дестинации по света направиха значителни стъпки към опазването и изграждането на зелени пространства“, каза в изявление главният туристически директор на компанията Фиона Вандербрук.

„Стремим се да вдъхновим пътешествениците да гледат по различен начин на градските пътувания, като ги каним да се свържат с природата, докато се наслаждават на жизнеността, културата и оживлението, които търсят в един град“, допълва тя. 

Според данни на ООН до 2050 г. над две трети от населението по света ще живее в градските зони, затова организацията призовава за радикално преосмисляне на градското планиране.

В същото време Световната здравна организация (СЗО) посочва, че зелените пространства освежават градовете, насърчават физическата активност и могат да облекчат стреса, както да увеличат социалното взаимодействие и да подобрят умственото здраве.

Индексът на TravelBird е анализирал картографските данни от 50 популярни дестинации за градска почивка, оценявайки видовете и броя на зелените пространства като паркове, голф игрища, ливади, лозя и ферми.

Данните са установили, че разположеният на крайбрежие Рейкявик, в който живеят около 120 000 души, има 410 квадратни метра зеленина на жител, което се дължи и на големите национални паркове.

В дъното на класацията като най-малко зелен град е широкият район на Токио, следван от Истанбул в Турция, Атина в Гърция, Лион във Франция и чилийската столица Сантяго с по-малко от 8 квадратни метра зеленина на жител. 

От британските градове най-напред в класацията се нарежда Единбург, а сред американските това са столицата Вашингтон и Лос Анджелис.

Редица градове предприемат стъпки за подобряване на зелената среда, като забраняват дизеловите превозни средства, използват автобуси с нулеви вредни емисии и установяват по-строги ограничения за замърсяване на въздуха. Те се стремят да постигнат целите, заложени в Парижкото споразумение за борба с изменението на климата от 2015 година и да ограничат емисиите на парникови газове, допълва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още