IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуството на рисковите капиталисти

Успешен венчър капиталист трябва да има добро разбиране на финансовите данни и аналитични умения, но това не е достатъчно

11:12 | 29.04.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Докато повечето фондове за частни капиталови инвестиции инвестират в установени компании и им помагат да реализират още повече печалба чрез преструктуриране, фондовете за рисков капитал търсят хора, които създават нови големи пазари или преоткриват съществуващите пазари. Най-често именно много млади, бързо развиващи се технологични компании са тези, които получават рисков капитал от инвеститори.

Решенията за инвестиране обикновено се правят на базата на много малко информация. Много от новите бизнес модели все още не са валидирани на пазара и поради това са рискови инвестиционни обекти. Именно поради много високия риск рисковният капиталист често държи много акции в компанията и също така има високи печалби, ако стартъпът е успешен. Възниква въпросът как въпреки недостатъчната информация венчър капиталистите откриват пробивни иновации, които могат да опростят живота ни и да променят фундаментално съществуващите индустрии.

И така, от какво имаме нужда за така наречения "Home Run" - инвестиция, която може да компенсира по-малко успешните инвестиции с много висока печалба? Дали това е систематичният анализ и финансовите изчисления на големите фондове за дялово инвестиране или инвестиционното решение се основава повече на опита, субективното възприятие и интуицията? Дали инвестициите на VC са наука с ясни правила, процедури и насоки, или по-скоро става въпрос за изкуство, основаващо се на индивидуалното възприятие?

Мнозина приравняват рисковия капитал с финансите, при които става дума само за пари. Обаче ако някой сведе бизнеса просто до форма на кредитиране, няма да успее да разпознае сложността, която се крие отзад. Защото рисковият капитал е по-скоро форма на помощ за развитие за предприемачите. В допълнение към достъпа до капитал тук се има преди всичко и  достъп до хора, които желаят да следват идеята на предприемача въпреки значителната съпротива и последователно да я прилагат.

Успешен венчър капиталист трябва да има добро разбиране на финансовите данни и аналитични умения. Въпреки това, не е необходима научна степен по математика, за да се осъществи "Home Run" в този бизнес. Статистиката може да помогне с вероятностите, но дори и най-задълбоченият анализ не може да даде гаранции за успеха или неуспеха на стартъпа.

Трудността е в това да се разпознае присъщата стойност на младото дружество въз основа на много малко данни и да се оцени тя правилно. Като се имат предвид многото неизвестни в уравнението на бизнес оценката на едно предприятие в ранна фаза, рисковата инвестиция е по-скоро произведение на изкуството, отколкото наука.

Реалността е, че рисковият капитал е бизнес, свързан тясно с хората. Става въпрос за правилния избор на правилната комбинация от хора, продукти и идеи. Изкуството на VC бизнеса е да се избират само най-добрите хора с най-силните идеи, предприемачите с най-големия хъс, тези, които бързо изпълняват и са достатъчно смели, за да внедрят идеите си на практика.

Никлас Шваке от Earlybird Venture Capital сравнява дейността на рисковия капитал с тази на спортистите: пичърите в бейзбола използват науката на физиката, когато хвърлят топката с парабола, но е истинско изкуство да се хвърли перфектна крива.

Като рисков капиталист можеш наистина да следваш определени правила на фундаменталния анализ, но си е истинско изкуство да се разпознае присъщата стойност на стартъпа, в който инвестираш. А ако той успее, значи си направил "Home Run".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Гледам, минусчета. Колко мило :) Тъжно ви е, че не можете да присъствате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
...и, досега, НИТО ЕДИН рисков капиталист. НЕ ВИДЯХ НИТО ЕДИН. Само тра-ла-лайковци.- Което доказва моята теза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Дом на техниката, Плевен, ул. Александър Стамболийски 1. 11.Май, 2018, петък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
Искате стартъпи с потенциал? Как ви се струва пазар от около 5-8 млрд евро само в ЕС? И това -само върхът на айсберга. Интелигентен рисков капиталист би питал. Би гледал, би пипнал, би дошъл да провери в действие. .....НИТО ЕДИН ДОСЕГА НЕ ПОСМЯ.На подобни "разбирачи", съм рекъл: ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
...Вероятно, именно поради високия клас на разбиране потребностите на потенциалните клиенти, който рисковият кепитал изисква, у нас, такова животно нема. От години, работим с партньора ми, създадохме фанастично семейство енергоспестяващи уреди за дома, кухнята, банята и пералнята...а разни "умници" се цепят че, видиш ли, 5 лв месечна икономия на най-елементарния клас, "не били важни". Нямаме традицията и интелекта в "българския рисков капитал". Всъщност, и такъв няма.Повече информация ще бъде изнесена на конференцията на съюза на изобретателите в Плевен, на 11.май
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още