IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп направи голям завой в оценката си за Ким Чен Ун

Президентът Доналд Тръмп заяви, че севернокорейският диктатор е „много почтен“ - доста различна оценка „Малкия човек ракета“

18:46 | 25.04.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът Доналд Тръмп заяви вчера, че Ким Чен Ун иска историческа среща с високи залози колкото е възможно по-скоро и изказа мнението, че севернокорейският диктатор е „много отворен“ и „много почтен“ - доста различна оценка за лидера, когото той по-рано заклеймяваше като „Малкия човек ракета“, посочва БТА.

Съединените щати и Северна Корея договарят среща на върха между Тръмп и Ким, която да се проведе през май или юни с цел постигане на сделка за ядрената програма на Пхенян. Тръмп, който възприема твърдо оптимистичен тон относно ситуацията през последните дни, каза вчера, че Съединените щати и Северна Корея водят „добри дискусии“.

„Директно ни се се казва, че те биха желали срещата да се състои колкото е възможно по-скоро. Смятаме, че това е нещо голямо за света", заяви Тръмп в Белия дом редом до френския президент Еманюел Макрон. „Ким Чен Ун наистина е много отворен и - мисля, много почтен, съдейки по всичко, което виждаме."

Тръмп предупреди, че Северна Корея не е изпълнявала предишните си обещания, но похвали твърдите стъпки на своето правителство, включително санкциите и организирането на натиск от международните съюзници, като имащи заслуга за това Пхенян да бъде принуден да преговаря. Той отново намекна, че ще напусне преговорите, ако те не бъдат продуктивни или ако Северна Корея не действа добросъвестно. 

„Ще видим докъде ще стигне всичко това“, каза президентът. „Това може да бъде чудесно, а може и да не бъде“, допълни той.

Тръмп направи тези коментарите дни след поредица от севернокорейски ходове, които Белият дом побърза да изтъкне като признаци, че усилията му за оказване на принуда работят. В събота Северна Корея обяви, че ще затвори свой обект за ядрени изпитания и ще прекрати ядрените опити и тестове на междуконтинентални балистични ракети - ход, приветстван от Тръмп като „голям напредък“.

Тази седмица южнокорейският президент Мун Дже Ин, който е съюзник на САЩ, и Ким ще имат среща на върха в демилитаризираната зона между двете Кореи, която може да подготви почвата за планираната среща на Тръмп със севернокорейския диктатор. Лидерите във Вашингтон и Пхенян никога не са се срещали през шестте десетилетия на враждебност след Корейската война.

Точната дата и място на възможната среща на върха не са определени.

Прессекретарят на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс каза в понеделник, че целта на САЩ е пълното премахване на ядреното оръжие от Корейския полуостров. Когато беше попитана дали президентът е готов да приеме нещо по-малко от тази цел преди отмяна на санкциите или иска да действа постепенно, тя каза: „Със сигурност няма да има отмяна на санкциите, докато не видим конкретни действия за премахване на ядреното оръжие от страна на Северна Корея“, посочва още БТА.

Миналата година САЩ прокараха в Съвета за сигурност на ООН най-суровите международни санкции досега срещу Северна Корея в отговор на три изстрелвания на ракети с голям обсег и най-мощния ѝ ядрен опит до момента. Правителството на Тръмп допълни тези ограничения с едностранни американски санкции срещу фирми, извършвали незаконна търговия със Севера.

Тази година Ким направи завой от конфронтация към дипломация и според Южна Корея и Китай изразява ангажимент за отказване от атома, но все още не е сигурно какво ще иска той в замяна.

Похвалите, отправени вчера от Тръмп към Ким, рязко контрастират с предишната му войнствена реторика към севернокорейския лидер. Преди да го нарече „Малкия човек ракета“ от трибуната на ООН миналата есен, Тръмп заплашваше да изсипе „огън и ярост“ върху Северна Корея и се присмя на Ким, че собственото му ядрено „копче“ е по-голямо от това в Пхенян.

По-късно вчера Тръмп заобиколи въпрос защо използва думата „почтен“ спрямо Ким, който е обвиняван, че подлага на глад своя народ, екзекутира политическите си противници и е заповядал убийството на свой роднина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Официален китайски документ................ >>>
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
И Китай прави голям завой в оценката си за САЩ:Китай се възмущава за нарушенията на правата на човека в САЩ (Руслан Осташко):https://***.youtube.com/watch?v=y1H-sFtuIDQП.п.: Шах с пешката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още