IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еднодневните трудови договори ще са за 8 или 4-часов работен ден, реши НС

Според БСП промените в Кодекса на труда не решават текущите проблеми

16:51 | 25.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда, свързани със сезонните работници и служителите на МВР. "За" гласуваха 90 народни представители, 7 бяха "против" и 46 се въздържаха, съобщава БТА.
С измененията се дава възможност работното време по еднодневните трудови договори да е осем или четири часа.

Целта е да се осигури гъвкавост при сезонната селскостопанска работа, се посочва в мотивите. Така ще може коректно да се изчисляват дължимите възнаграждения и осигурителни вноски по договора, което ще отговаря на реално отработено време и положен труд, отбелязват вносителите.

Законопроектът предвижда и допустимост по изключение за полагане на извънреден труд от служители на МВР, чийто статут е уреден в Кодекса на труда и Закона за държавния служител. С разпоредбите на специалния Закон за МВР се регламентират условията и реда за полагане на извънреден труд само по отношение на държавните служители, каквито са полицейските органи и органите по пожарна безопасност и защита на населението. За останалите служители се прилага Кодексът на труда, който допуска полагането на извънреден труд само по изключение и при изчерпателно изброени хипотези. 

Георги Гьоков от БСП коментира, че частта от Кодекса за еднодневните трудови договори не се нуждае от поправки, а от отмяна. По думите му с тези изменения нищо не се решава и нищо не се облекчава. 

Светлана Ангелова от ГЕРБ обясни, че законопроектът е внесен по настояване на земеделските стопани и служителите на МВР. Първата част дава възможност работниците да работят на ежедневни трудови договори не само на 8 часа, но и на 4 часа, заради спецификата на земеделската дейност, посочи тя и даде пример с розобера. 

По думите на Хасан Адемов от ДПС обаче розоберът и беритбата на лавандула ще приключат преди промените в закона и в съответната наредба да станат факт. Според него този проект няма да свърши никаква работа. Относно втората част от измененията Адемов попита дали с тях не се създава ново противоречие и нов конфликт между служителите в едно и също ведомство. 

Красимир Янков от левицата посочи, че допустимият извънреден труд на служителите на МВР, чийто статут е уреден по Кодекса на труда, ще е 150 часа годишно, а на тези по специалния закон - по 280 часа годишно. Нали работят в екип, попита риторично той. Не чувате исканията на служителите на МВР за по-високо заплащане и уважение, а фалшиво декларирате, че сте чули необходимостта от регламентиране на положения извънреден труд, обърна се той към управляващите.

Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че тези промени са категорично в полза на работника и служителя и синдикатите са "за" тях. По-добре да имаш договор за четири часа, отколкото да нямаш никакъв, по-добре да имаш някакви осигурителни права, отколкото да нямаш никакви, коментира той. Според него единственото, което трябва да се прецизира, е да не може да се злоупотребява с еднодневните трудови договори.

Павел Шопов от "Обединени патриоти" отбеляза, че на комисия се работи конструктивно, измененията се подкрепят, а в пленарна зала "се търси под вола теле" и се говори опозиционно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още