IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисията осъди България за опазването на птиците в Рила*

С решението не се налагат финансови санкции на страната

16:07 | 26.04.18 г.
<p>
	<em>Снимки: Рixabay</em></p>

Снимки: Рixabay

С решение на Съда на ЕС срещу България приключи 10-годишно дело за опазването на птиците в Рила, съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Съдебното решение по наказателна процедура на Европейската комисия е постановено на 26 април 2018 г. Според решението по дело С-97/17 страната „не е обявила за специална защитена зона цялото орнитологично важно място, обхващащо Рила планина“. В документа се казва още, че България не е класифицирала най-подходящите по брой и площ територии за опазването на видове птици, както изисква Директива 2009/147/ЕО.

Решението е установително, с него не се налагат финансови санкции на България. 

От МОСВ заявяват, че при определянето на мрежата от специални защитени зони за опазване на дивите птици (СЗЗ) българските институции винаги са се ръководили от предоставените им от компетентните организации орнитологични данни и анализи.

В съобщението се уточнява, че към момента България е класифицирала като специални зони за птиците над 95% от всички предложени орнитологично важни места (ОВМ). За сравнение - на ниво Европейски съюз средно 66% от територията на ОВМ е класифицирана като специални защитени зони от държавите членки.

Самата наказателна процедура, по която е постановено решението на Съда на ЕС, започва през юни 2008 г., като през последните 10 г. е разменена огромна по обем кореспонденция със службите на Еврокомисията.

МОСВ е предприело мерки и списъкът на защитени зони за опазване на дивите птици е разширен с нова зона „Рилски манастир“. Така България класифицира 72% от общата площ на орнитологично важно място „Рила“ като специална зона.

Предвид постановеното днес решение българската страна се ангажира в диалог със службите на Европейската комисия да предприеме необходимите действия, за да се съобрази с него, информира екоминистерсвото.

Планината Рила е важен регион на обитаване на птици и една от най-значимите територии в Европейския съюз за опазването на около 130 вида гнездящи вида, коментираха от природозащитната коалиция "За да остане природа в България".

"От европейско природозащитно значение са 41 вида, като един от тях е застрашен в световен мащаб. Включените досега в Натура 2000 Национален парк "Рила" и Природен парк "Рилски манастир" не са достатъчни, за да обхванат в достатъчна степен популациите на застрашените видове птици", смятат природозащитниците. 

Те информират, че незащитените територии, наречени „Рила буфер“, обхващат стари, естествени гори, които са единственото обиталище на видове като белогърбия и трипръстия кълвач, пернатоногата и врабчовата кукумявка, глухара и др. По данни от лесоустройствените проекти над 56% от горите в предложената територия са на възраст над 100 години, което е един уникален пример за цяла Европа.

Тази осъдителна за България присъда би могла да бъде избегната, ако Директивата за птиците бе приложена стриктно и изцяло. След като НП "Рила" бе обявен за Натура 2000 място през 2007 г., а ПП "Рилски манастир" - през 2011 г. след преговори с Европейската комисия, обявяването на „Рила буфер“ за защитена зона от Натура 2000 се отлага от 2011 г. насам с различни мотиви, без солидни аргументи. Единствената реална причина за отлагането на това обявяване са предложенията за застрояване на серия от заменки на гори в северна Рила на териториите на общините Сапарева баня и Самоков, казва коалицията и призовава за политическа отгворност. 

Правителството да предприеме спешни мерки за включването на тази територия в Натура 2000, настояват от коалицията „За да остане природа в България“.

*Новината е допълнена в 16.39 часа с позицията на „За да остане природа в България“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още