IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България вече е платила за членството си в еврозоната, предстоят само ползи

Правителството е за паралелно присъединяване към банковия съюз и еврозоната, заяви Менда Стоянова

15:58 | 26.04.18 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Обединени сме за влизането в еврозоната така, както бяхме обединени за влизането в Европейския съюз (ЕС), заяви председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова по време на дискусията „България в еврозоната. Икономическа логика срещу митовете“, организирана от лидера на ПЕС Сергей Станишев и Института за пазарна икономика (ИПИ).

Стоянова добави обаче, че позицията на правителството е за паралелно присъединяване към банковия съюз и еврозоната.

Само няколко часа по-рано финансовият министър Владислав Горанов беше лаконичен по темата и сподели пред журналисти, че е твърде рано да се говори за влизане на страната ни в банковия съюз.

Investor.bg припомня, че този въпрос се отлага от дълго време. Първо се очакваше да приключат прегледът на качеството на активите на банките и стрес тестовете им, дори след това така и не се обяви официално становище на БНБ и управляващите по въпроса.

Въпреки че на дискусията присъства на практика целият политически и икономически елит на страната, не стана ясно дали, в крайна сметка, приемането на България в банковия съюз трябва да прехожда влизането ни във валутния механизаъм ERM II.

Според Йордан Цонев (ДПС) пътят на правителството е правилен, но депутатът се обяви категорично против банковия съюз като първа крачка преди ERM II. По думите му България отдавна изпълнява всички изисквания за надзор над финансовия и нефинансовия сектор. 

„Нещо повече, от години у нас има свръхрегулации. Изпълняваме всички договорености. Нямаме нужда от пътна карта, която намеква към някакви дефицити, нямаме дефицити“, обясни Цонев.

Икономистът Петър Ганев коментира, че правителството не бива да допуска подобни „пазарлъци от типа: ти приеми това, пък ще видим за другото“.

Иначе, според Менда Стоянова ползите от присъединяването към еврозоната са много. Тя визира повишаване на доверието на чуждестранните инвеститори, по-ниски лихви, улеснен достъп до финансиране и увеличаване на търговската интеграция.

Евродепутатът Сергей Станишев припомни, че Европа не е „като преди 10 години“.

„Имаме прозорец от възможности, които не трябва да изпускаме сега, когато България председателства ЕС и самата еврозона се променя“, посочи той. Според него отлагането на подобни стъпки за влизане в еврозоната носи сериозни рискове за бъдещето на страната ни.

"Еврозоната е интеграционното ядро на ЕС и ще бъде такова и занапред. Прозрачност на българските финансови институции, засилване на българската икономика и позициониране в А-отбора на ЕС“, обобщи той ползите от присъединяването на България към ERM II.

"Еврозоната от години практически е реалното изражение и най-ценният елемент на европейската интеграция", коментира евродепутатът Ева Майдел. Тя отбеляза, че отдавна се говори, че сме изпълнили критериите и самото присъединяване към ERM2 е въпрос на политическо решение, а в последните десет години няма приет нов член.

Според финансиста Любомир Дацов, който в момента е и член на Фискалния съвет, това, от което има нужда България в момента, е икономически растеж, а чакалнята на еврозоната ще спомогне за реализирането му.

Относно страховете за фиска той коментира, че това е въпрос на политика и няма връзка с влизането в еврозоната.

„Няма задължение да увеличаваме размера на публичните разходи, тенденцията в ЕС е точно обратното, средното ниво на тези разходи е спаднало с 8-9% от БВП. Бюджетът, който имаме в момента, е много добър на макроикономическо ниво. Размерът на публичния сектор не е макроикономическа величина. Но, когато имаш по-голям частен сектор, след криза той наваксва и генерира много по-висок икономически ръст“, коментира Дацов.

Петър Ганев добави още, че България има нужда от внос на капитал, за да се развива добре. „Всички периоди на добро икономическо развитие съвпадат с моментите, в които е влизал такъв капитал. Кой доставя подобен капитал наоколо в момента – ЕС“, посочи Ганев.

Относно цената, която България трябва да плати за евентуалното влизане в еврозоната, Йордан Цонев посочи, че това вече е факт. „Още преди 20 години с въвеждането на валутния борд се случи това и по отношение на доходите, на банковата система, на цените и социалните условия. Смятам, че ние няма да платим висока цена от влизането в еврозоната. Ние вече изконсумирахме голяма част от негативните ефекти", подчерта Цонев. Според него нашите публични финанси показаха изключителна устойчивост по време на банковата криза. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази опасения, че партиите ще успеят да намерят допирни точки по линия на реформите.

„Ще намерим ли минимум съгласие към реформите, които предстоят? Ако останем само с целта „еврозона“, без средствата, с които да я постигнем, се опасявам, че няма да имаме резултат. Имаме нужда от национална енергия за тази цел“, подчерта Нинова.

Бившият финансов министър Милен Велчев коментира пред Investor.bg, че причината да не се инициират по-рано стъпки към членство във валутния механизъм е вероятният отказ и негативните политически ефекти, които би довел.

„За страна с валутен борд никога не е твърде рано влизането в чакалнята. Няма нищо лошо в надзора от ЕЦБ“, посочи още той. Според Велчев твърденията, че при евентуалното ни приемане лихвите по кредитите ще намалеят, са леко спекулативни, защото „едва ли има още накъде да падат“, но поне ще бъдат елиминирани част от рисковете пред банковата система и ще попречи да се увеличат след време при евентуални сътресения.

„Няма да потекат милиарди евро за свободно харчене към България от членството ни в еврозоната, но действително ще се освободят значителни резерви, които ще допринесат за финансовата ни стабилност“, коментира още Велчев.

Научете повече по темата за еврозоната на специализираното издание на Клуб Инвестор „Банки и финанси“, което ще се проведе на 9 май 2018 г. в Capital Fort. Събитието е посветено на актуалните теми в банковия сектор и дигитализацията на финансовата индустрия. Повече за програмата и лекторите тук.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 9 rate down comment 4
Sandy
преди 5 години
На български политици не вярвам И тия от ЕС не ми вдъхват никво доверие, щот и те са същите мафиоти като нашите, щом позволяват на една мутра - бандит да ни управлява държавата. В момента държавата се крепи на имотния балон, а говоренето за Шенген и еврото го крепи, заради надеждата, че ако ни приемат инвестиралите в имоти ще се облажат двойно. Да, възможно е да скочат още цените на имотите след приемането ни в Шенген, но на мен не ми се вярва това да остане в дългосрочен план, защото в България просто няма купувачи, а над 30% от жилищата са и без това необитаеми. В същото време младите продължават да бягат, а родителите им да умират, което води до още празни имоти, които в един момент ще надхвърлят 40%. При тази демографска криза кой ще купува?.. Никой, разбира се. В един момент тия жилища ще бъдат изкарани на пазара и тогава? Още повече, че след приемането на еврото ще се вдигнат имотните данъци и такси в пъти, цените за поддръжка, което ще е допълнително бреме за собствениците, особено тия дето са накупили по няколко жилища, с цел инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 2
dr.5rov
преди 5 години
1. Народът е палатил за 30 години много повече от необходимото за членството в еврозоната. Платил е и на всичките тези ловци-събирачи които от тогава до сега ни управляват и се занимават само с едно - да вземат каквото могат. 2. И какви са тези допълнителни условия за предватително влизане в банков съюз?Има ли го това в договора за присъединяване? Не. Сега ако имахме нормали управляващи, което ще рече Стопани, които Не гледат на страната като на ловно-събирателна територия, а като на стопанство, за което са поели отговрноста да се грижат, направо щяха да им теглят теглят една на всички онези тарикати, които (с пълно право) гледат на нас като недоразвити и щяха да потърсят по съдебен път изпълнението на договора за присъединяване, така като е записан, защото когато в договора е записано че ще се присъединим при определени критерии, посочени в него, то това означава, че насрещната страна не моге да откаже присъединяването, а за поставянето на допълнителни условия изобщо не може и да става и дума.Мъчно ми става като гледам на какво сме се превърнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 6
data
преди 5 години
Само не ноА да фана това инвеститорски форум ли е или пенсионерски ?Алоооо инвеститорите би трябвало да са ЗА приемането на еврото , а спестителите да са ЗА борда . Демек тука инвеститори НЕМА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
al64ad
преди 5 години
Европа не "вярва на сълзи"сделката е следната банков съюз срещу ERM 2 ама тогава вкисналият сайдер ще го контролира ЕЦБ включително с правото да го излее в канала..../прибалтика/затова е цЕлата пяна по устите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
NickyDickinson
преди 5 години
Ти си се побъркал с тоя Магнитски. Исамо смесваш различни теми, като правиш някакъв страшен бъркоч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 8
NickyDickinson
преди 5 години
Някой може ли да ми отговори. Ако евентуално ни приемат, това означава ли, че трябва да се разделим с валутния борд. Според мен не, защото би следвало нашето правителство, съответно парламент, както и БНБ, да си имат в значителна степен суверенитета да си решаваме сами. А по-добро от борда няма. Иначе как ще озаптим алчните рептили, които са се наточили да ни изпият кръвчицата, както през началото на 90-те до въвеждането нето на борда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 9
redcretin
преди 5 години
Направо ще потекат реки от мед и масло :)Какви глупости о Боже, само след 2 години ще ги избивате по улиците с камъни същите тия - ако не са избягали дотогава! Край на евро-фондовете, край на кликата политици, която плещи глупотевини в момента. Дреме им на тях за България, само ви успиват с лафове и си крадат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 7
крас
преди 5 години
По Закона за БНБ всичките АКТИВИ на У-ние Емисионно се инвестират в ЗАПАДНИ КРЕДИТНИ ИНСТИТУЦИИ , от които правителството тегли ЗАЕМИ за да поддържа паричната маса и БЮДЖЕТА СИ!!Съществува хипотетична възможност те да се управляват от ЗАПАДНИ КРЕДИТНИ ИНСТИТУЦИИ, които според американското законодателство попадат под ударите на ЗАКОНА МАГНИТСКИ!ТОЧНО СЛЕД МЕСЕЦ ЩЕ НАБЛЮДАВАМЕ, КАКВО Е РЕШЕНИЕТО НА ТРЪМП ПО ДЕЛОТО НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ СРЕЩУ ЦАЦАРОВ И ПЕЕВСКСИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 7
scott
преди 5 години
Майтап како сийке!НАЧИ, АЗ КАТ КЛЕНТ СЪМ ПЛАТИЛ БЕНТЛИ. ОБАЧЕ, СЪМ ЗАБРАВИЛ ДА ГО ПОРЪЧАМ. САМО БЕЦАЛЕН! И, СЕГА, КАТ СЕ ОБЪРНЕМ ДО ПРОИЗВОДИТЕЛЪ, ТОЙ КВО ШЕ КАЖЕ? МИ НИЙ,ТУКА ПОЛУЧАВАХМЕ ЕНИ ПАРИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ, ВЕРНО Е ЧЕ ПОКРИВАТ ЦЕНАТА НА ДВА НАШИ АФТОМОБИЛА. ЕЙ СЯ ШЕ ВИ ИЗПРАТИМЕ ЕДИН БРОЙ................ЕХ, МЕЧТИ!Аз ако съм в положение на тоз търговец, с такива бълъци насреща ше им кажем: напраи поръчка пак. плати капаро, първоначална вноска и почвай да плащаш лизинга. кат го произведеме ше ви го пратиме. тез пари, дет са дошли по наште сметки, сме ги похарчили за друго, щот не беше указано от кой и за какво са.Били сме платили? мола! ше платиме втори път. ЩОМ НЕ СМЕ ИСКАЛИ СВОЕВРЕМЕННО НЕЩО НАСРЕЩА.*** ЗА ЕВРОТО И БЪЛГАРСИКЕТ МУ АПОЛОГЕТИ/БЪЛЪЦИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 4
comet
преди 5 години
... като милиардите които нашите се очаква да намажат е да им ги оставят като подкуп-възнаграждение (на нашите еничари за добре свършената работа да ни дозаробят) ... А *** после да обвинявяш големите батковци (дърпащи конците на Брюксел) че са корумпирани или нашите че са взели даден им подкуп (та да им се организира една показна акция като на кметицата от Младост).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още