IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси: България ще е следващият член на еврозоната

Въпреки това еврокомисарят призова да не се бърза при присъединителния процес

11:13 | 27.04.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пиер Московиси преди началото на днешната среща на европейските финансови министри в София. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пиер Московиси преди началото на днешната среща на европейските финансови министри в София. Снимка: Ройтерс

България ще стане 20-ият член на еврозоната, но не трябва да прибързва по време на процеса по присъединяване. Това заяви европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси.

Той отправи коментарите си, след като вчера заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че една година е разумен период за приемането на страната ни в т. нар. „чакалня“ на единната валута – механизмът ERM II.

При пристигането си на срещата на европейските финансови министри в София Московиси заяви, че страната трябва да остане „хладнокръвна“ и да работи върху критериите за присъединяване.

„България ще е следващият член на ерозоната, в това няма съмнение“, заяви той, цитиран от агенция Ройтерс. По думите му това трябва да стане методично и без бързане, тъй като това може да приключи с присъединяване, което „не е перфектно“.

Московиси заяви също, че България трябва да положи усилия, за да изравни икономиката си с тези на богатите западни държави, наблягайки на това, че присъединяването към единната валута трябва да бъде „предимство, а не шок“.

В интервю за bTV по-рано днес той даде като пример Гърция, която според него може би се е присъединила „твърде бързо“.

Въпреки категоричната си позиция еврокомисарят обаче се отказа да се ангажира с конкретни срокове.

„България трябва да се присъедини силна и затова трябва време. Основното е конверегенцията – икономиката трябва да се сближи с европейските икономики, инвестициите трябва да са силни, хайде да не прибързваме”, каза еврокомисарят.

По отношение на това, че животът ще поскъпне при преминаването към еврото, той заяви, че подобни изказвания са „фалшива новина“.

Припомняме, че на събитие вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че в рамките на месец България ще получи пътна карта и ще проведе тихи преговори за евентуалното членство на България в еврозоната. 

До месец се очаква страната ни да получи становище от ЕЦБ, от което ще стане ясно дали трябва управляващите да предприемат стъпки първо за приемането на България в банковия съюз и едва след това за влизане в ERM II, или директно ще кандидатстваме за „чакалнята“ на еврозоната.

Научете повече по темата за еврозоната на специализираното издание на Клуб Инвестор „Банки и финанси“, което ще се проведе на 9 май 2018 г. в Capital Fort. Събитието е посветено на актуалните теми в банковия сектор и дигитализацията на финансовата индустрия. Повече за програмата и лекторите тук.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
Lucifer
преди 5 години
Шшшшшшттт....тихо...водим тихи преговори....ще сме кротки и послушни докато ни приемат в ЕЗ. После ще видят те кон боб яде ли! Ние дисциплинирано гладуваме без дългове а те се задавят съвсем не по Маастрихтски с трилиони дългове! Тишина братя, още малко и ще ги дисциплинираме яко! Шшшшштттт!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
Sandy
преди 5 години
Финансите на България (дълг, инфлация, дефицит и др.) не са добри, защото са манипулирани, изкривени. Същото го правят и на избори! Въпрос на близко време е държавата да се сгромоляса с гръм и трясък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
comet
преди 5 години
А *** после казвай че народът ни е глупав и ако еничарите-политици го бяха слушали, днес щяхме да сме в НАТО и ЕС, а утре и в еврозоната.Според тази анкетата, 92% от гласувалите са против въвеждането на еврото. АНКЕТА: Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото като официална валута в България?https://bultimes.com/%D0%90%D0%9D%D0%9A%D0%95%D0%A2%D0%90-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
toto 2
преди 5 години
Все с тоя морков ни лъжат става кусур годинки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 5
Bobacho
преди 5 години
Финансите на България(дълг,инфлация, дефицит и др.) не са ли твърде добри за да се бутаме при техническите фалиралите Гърция, Италия, Испания и др. членове на ЕЗ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 11
studioaa
преди 5 години
пиер московици е член френската комунистическа лига, крайно-лява организация, която счита владимир илич ленин и троцки за свои ментори. Самия факт, че истински комунист като московици подкрепя еврозоната и иска тя да се разшири значи само едно нещо, еврозоната ни приближава до мечтания бленуван от московици комунизъм с човешко лице...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
lyusien
преди 5 години
Защо европеиските политици като Московиси говорят неверни неща а българските политици мълчат В момента става въпрос за приемането ни в Чакалнята на Еврозоната а не директно в Еврозоната Процеса там е дълат минимум 2 години и тогава могат да се напаснат всички различия ако има такива В момента отговаряма на всички условия за кандидатстване в Чакалнята Твърденията на Московиси че стандарта ни трябва да се изравни със западните страни няма нищо с условията ни в Еврозонат Правилата са други Не е уместно и сравняването с Гърция Гърците имаха приличен стандарт над средното за еврозоната но се издъниха защото не спазваха другите правила а Литва Латвия и Естония имаха същия стандарт като нас при приемането в Еврозона но са успешен нейн член Но най големия проблем е че българското правителство не подава молба за членство в Чакалнята Как да ни приемат като няма молба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още