IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски експерт: До 30 години няма да има нужда да работим

Хората ще участват в проекти като доброволци, като това ще придаде на ежедневието им напълно различно значение

09:08 | 28.04.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Роботи произвеждат стол в ултрамодерна фабрика в Сингапур. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Роботи произвеждат стол в ултрамодерна фабрика в Сингапур. Снимка: Ройтерс

Професионалният свят ще се промени напълно след 20 години, твърди основателят на консултантска компания Карл-Хайнц Ланд пред германското икономическо списание Wirtschaftswoche. Много работни места ще бъдат премахнати, защото биха могли лесно да бъдат заменени - цифровизацията ще бъде отговорна за това.

Ланд дори стига дотам, че очаква в рамките на три до четири десетилетия никой вече да не работи. Класическите професии, като данъчни консултанти, адвокати или таксиметрови шофьори, ще бъдат поемани в бъдеще от машини. Дори лекарите не са изключени от този списък. Все още е трудно да си представим измеренията, казва специалистът.

Въпреки това началото вече е положено. Акциите ще се търгуват дигитално, криптовалутите  като биткойна също ще се контролират дигитално, а автономни автобуси вече има и в Европа. Само че... какво ще се случва със спечеленото време? И преди всичко - с нас?

Малко вероятно е хората просто да останат вкъщи, ако нуждата за работа изчезне. Дигиталният експерт вярва, че вместо това хората ще участват в проекти като доброволци, като това ще придаде на ежедневието им напълно различно значение и измерение. Най-важното вече няма да е изкарването на прехраната.

Освен това цифровизацията би създала и работни места. Завършилите висше образование (математика, компютърни науки, природни науки и технологии) все още ще са търсени: трябва да има хора, които да оценяват и общуват с големите данни (така наречените Data Engineers). Хора, които са запознати с изкуствения интелект (Data Scientists), или дори такива, които разработват програмите (Mobile Developer).

Но ще има и професии, които до голяма степен ще са пощадени от цифровизацията. Те включват дейности в творческата индустрия, както и в хуманитарните и социалните науки. За тях Ланд предсказва голямо бъдеще.

Що се отнася до скоростта, ефективността и прецизността на производството, машините далеч превъзхождат хората. Но има очевидна и важна разлика - това, което те не могат и никога не могат да станат: да бъдат човешки.

Сестри и помощен персонал не само стават все по-търсени, те са също толкова важни, защото имат разбиране за взаимоотношенията с хората, те показват емпатия. Същото се отнася и за учителите: Макар че има много задачи, при които обработката чрез компютър е лесна, компетентността да се преподават умения е запазена зона за учителите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 5
redcretin
преди 5 години
Планетата е пренаселена - така че къде е проблема ако 90% от населението изчезне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
bghighlander
преди 5 години
erase cardinal? ;) ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
Lucifer
преди 5 години
И какво става с излишните хора? Защото при такова бъдеще 90% от населението на планетата става ненужно и се превръща в маргинализирано общество като сегашните ромски гета! И сегашната вип класа не е по-вече от 10%, но при тотална безработица ????....дано не доживея такова бъдеще....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 8
Maksim30
преди 5 години
Ако няма голяма война. Защото някои, далече през един океан, много им се иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още