IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е най-големият проблем в отношенията между Гърция и Турция?

Според 74% от гърците това е оспорването от Турция на гръцкия суверенитет в Егейско море

16:38 | 29.04.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Склонността на Турция да поставя под въпрос националния суверенитет на Гърция е най-големият проблем в отношенията между двете страни. Това става ясно от национално допитване, осъществено от института Public Issue, цитирано от гръцкия вестник „Катимерини“.

Според допитването 74 на сто от участниците заявили, че оспорването на гъцкия суверенитет в Егейско море и над острови като Кастелоризо, Фурни и Додеканезките острови е най-сериозният проблем, докато 16% смятат, че това е турската агресия и неотстъпчивост.

В отговор на въпрос къде се намират гръцко-турските отношения днес спрямо година по-рано 81% от анкетираните заявяват, че те са се влошили, 16% са на мнение, че са останали непроменени, а само 2% смятат, че са се подобрили.

По отношение на управлението на двустранните отношения с Турция от гръцкото правителство 54% от анкетираните заявили, че то е „по-скоро погрешно“ спрямо 37 на сто, които смятат, че е „по-скоро правилно“.

В същото време 56% от участниците в допитването са на мнение, че критиките на опозицията по отношение на политиката на правителството към Турция са „по-скоро погрешни“, а 32% ги определят като по-скоро правилни.

Допитването установява още, че 67% от анкетираните са „по-скоро против“ присъединяване на Турция към Европейския съюз (ЕС), а 27 на сто го подкрепят.

Мнозинството от гърците обаче смятат, че страната им трябва да продължи диалога и преговорите с Турция (70%), а само 28% са на обратното мнение.

В отговор на въпрос дали е възможна война с Турция в идните години 52 на сто от анкетираните виждат малка вероятност за това, а 44% я смятат за вероятна.

Изследването е осъществено между 16 и 23 април тази година сред представителна извадка от 600 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Гърците и турците са като евреите и арабите. С тази разлика, че конфликтите им са още по-трудни за решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още