IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на АМ "Струма" може да се забави с 2 г. при изместване на трасето

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи, че са осигурени 8 млн. лв. за разкопките по протежението на магистралата

18:16 | 29.04.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Две години може да се забави строителството на АМ "Струма", ако преместим трасето заради археологическите находки от античния град Скаптопара в района на селата Покровник и Зелен дол, каза днес пред журналисти в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от БТА.

По думите му сформирана е експертна група, която предстои да вземе решение по казуса. В случая с разкопките в никакъв случай не искаме да сблъскаме двата интереса - бързото и скоростно строителство на магистралата с консервирането, експонирането и социализирането на ценните находки от античния римски град, посочи Нанков. Затова сме осигурили финансов ресурс в размер над осем милиона лева за разкопките по цялото протежение на АМ "Струма" - в участъците лот 3.1 и лот 3.3, добави той.

"От около седмица сме в постоянен контакт с министъра на културата Боил Банов, тъй като аз, като обикновен човек, трябва да се вслушвам в гласа на експертите. Те ще преценят какво следва от тук нататък. Ще се доверя изцяло на мнението на директора на Националния археологически институт с музей към БАН, както и с това на останалите експерти", каза Нанков, който връчи наградите на победителите във втория кръг от Националния рали шампионат на България "Планинско изкачване Благоевград".

"Трябва да минаваме през нови имоти, които нямат парцеларен план, няма процедури по отчуждаване. Ще трябва да стартираме нови процедури, това ще отнеме голям финансов ресурс. Но не може да измерваме историята на базата на няколко милиона лева, ако се наложи изместване на трасето", посочи Нанков. Според него няма гаранция, че при изместването на трасето няма отново да се попадне на археология.

"Докато не изградим АМ "Струма", проблемът с движението не само в Кресненското дефиле, имаме и други тежки участъци, ще продължава. Необходимо е да се приключи с палиативните ремонти за кърпенето на дупки и фугите по мостовите съоръжения по протежението на АМ "Струма". Мостовите съоръжения преди Железница, Кресна и Крупник са в много тежко състояние. Ще се постараем максимално бързо да приключим с изграждането на АМ "Струма", за да се облекчи трафикът в област Благоевград", заяви министър Нанков.

От 1 януари 2019 г. ще бъдат въведени електронните винетки, а от април-май същата година - толсистемата. В момента Световната банка прави анализ на тарифирането, ще предложи и модела на бъдещото ценообразуване и избора на пътища, допълни министър Нанков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Еми да вземе някой наш ГРОБ-ар да се облажи! Какво друго следва. Остава още едно: дебелизаация на управляващите, кое ще рече тотална некомпетентност!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
Sokratus
преди 5 години
За да се използва този участък трябва да се построи тунела железница. Този тунел не е възложен и е дълъг над 2км! Според министъра за колко време ще се построи тунела, за година ли!?! Има достатъчно време желание и организация да има. А главният въпрос е защо след като се знае от 70-те години на миналият век, че там има архелогически останки, защо магистралата се е насочила точно към тях!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Dimat
преди 5 години
Абе "умници", не може ли да продължите магистралата над разкопките във вид на висяща естакада?Ако се чудите как изглежда това,прескочете до Босфора и вижте.Няма смисъл да отивате по-надалеч.Няма смисъл от нови заобикаляния,отчуждавания и не знам,какво си,освен да преоцените размера на кражбите,които вече сте калкулирали в предишния проект,но във всички случаи,макар,че ще се оскъпи малко,строежът може да се вмести в планираните срокове,а и вие ще си откраднете планово достатъчно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
doba
преди 5 години
Импе, то хубаво ще чакаме, но след 2020г вместо да строим с пари по еврофондовете, ще плащаме с наши си.Поради некадърността на някои в столицата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още