IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в Испания затвърждават възстановяването си

Продажбите, вписани в Имотния регистър, са нараснали с 18% през февруари на годишна основа

12:10 | 30.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на жилища в Испания се възстановяват, като броят на трансакциите в много части от страната расте, показва анализ на последните данни, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Броят на продажбите, вписани в Имотния регистър, е нараснал с 18% през февруари спрямо същия месец на миналата година. Това е най-големият скок през февруари от годините на бума преди повече от десетилетие.

Данните на Националния статистически институт показват двуцифрен ръст на продажбите на жилища в повечето месеци от март 2014 г. насам, когато започна възстановяването на испанския жилищен пазар.

Но Марк Стъклин от Spanish Property Insight отбелязва, че продажбите все още са с 44% под пика през 2007 г. „Продажбите в годините на бума бяха преувеличени и неустойчиви, така че това не е нормален бенчмарк, но все още изглежда има пространство за по-голям растеж“, допълва той.

Стъклин отбелязва още, че данните се основават на продажбите, вписани в Имотния регистър, а не са продажби, завършени през февруари, така че информацията изостават от пазара с няколко месеца. Но данни на Асоциацията на испанските нотариуси за продажбите през февруари показват, че те са нараснали с 2,7%, така че тенденцията продължава.

Продажбите на нови домове и препродажбите са нараснали съответно със 17% и 16% през февруари. „Възстановяването сега тече и в двата сегмента, въпреки че от началото на възстановяването през 2013 г. до май миналата година секторът разчиташе почти изцяло на препродажбите. Продажбите на нови жилища постигнаха двуцифрен растеж през почти всички месеци на миналата година, стимулирани от възстановяването на търсенето на нови домове в Испания“, казва Стъклин.

„Гледайки развитието на продажбите по области с фокус върху регионите, които привличат значителен брой чуждестранни купувачи, продажбите на годишна основа са постигнали силен растеж почти навсякъде с изключение на Екстремадура, където търсенето от чужденци не е било засилено, и в Каталуния, където конституционната криза и политическата несигурност отблъскват чуждестранните купувачи“, допълва Стъклин.

Той отбелязва, че продажбите са нараснали с 59% в провинция Кастейон, където се намира град Коста дел Асаар – първи признаци за възстановяване на крайбрежния пазар, където кризата продължи по-дълго и беше по-тежка, отколкото в повечето други градове.

„Цялостната картина показва увеличаване на продажбите в повечето области на Испания, които привличат значителен брой чужденци, с изключение на Барселона, Хирона и Тарагона в Каталуния. Но дори в тези области продажбите бележат ръст въпреки политическите сътресения“, допълва Стъклин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още