IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тепърва чакаме промени в еврозаконодателството срещу двойния стандарт при храните*

Темата ще стои, докато не я решим, заяви премиерът Бойко Борисов

13:24 | 30.04.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник:&nbsp;eu2018bg.bg</em></p>

Източник: eu2018bg.bg

Темата за двойния стандарт на храните в Европа ще продължи да стои, докато не я решим, каузата е правилна, заяви премиерът Бойко Борисов по време на конференцията „Потребителското право и политика за защита на потребителите днес. Можем ли да се справим по-добре?“. Форумът в НДК е част от инициативите на българското европредседателство. 

Безпристрастни изследвания показват не само разлика в състава на храните, но и в цените, заяви Лиляна Павлова, министър на българското европредседателство. Тя призова участниците да докажат, че Европейският съюз (ЕС) е съюз на равни, без разделение на първа и втора категория потребители.

От думите й стана ясно, че промените в европейското законодателство за храните трябва да се случат през 2019 г., преди европейските избори. 

Разликата в качеството и по-високите цени у нас спрямо пазарите в Чехия, Италия и Германия и Австрия тя определи като нещо „крайно недопустимо и категорична дискриминация“, „абсурдно и обидно“.

Павлова се обяви за това с предложената промяна в законодателството за сектора да бъде сложен край на този проблем с единни стандарти и строги санкции за нарушителите. Тя цитира данни от сравнителни изследвания, според които бебешки млека у нас имат в пъти по-малко калций, калий и фосфор, в сравнение със същия продукт в Германия, посочи млечен шоколад с по-малко какао и лешници, който изобщо не съдържа масло.

„Не трябва да има потребители втора класа в ЕС, моята мисия е да се боря с дискриминационните практики“, беше категорична еврокомисарят  по правосъдие  Вера Йоурова.

Комисарят с ресор цифрови технологии Мария Габриел коментира: „Не можем да стоим с широко затворени очи, когато в някои части на Европа на хората се продава храна с по-ниско качество“.

Нарушени са правата на 100 млн. европейски граждани, допълни омбудсманът Мая Манолова.

„Абсурдно е български майки да поръчват бебешки млека, пюрета и козметика от други страни, вместо от кварталния магазин. Ето това е Европа на два стандарта, дискриминация и обида за гражданите, нарушение на равнопоставеността“, каза тя.

Омбудсманът подкрепи идеята единен европейски орган да следи качеството на храните и предложи този „ОЛАФ за измамите при храните“ да бъде със седалище в София.

Тя също така коментира, че националният вкус трябва да бъде изключен като критерий, когато говорим за търговски марки, защото брандовете имат своята рецепта. „Как изобщо може да се измери националният вкус на бебетата“, попита омбудсманът.

Земеделският министър Румен Порожанов припомни, че продукти, продавани в България, са сравнявани със същите марки в Германия, Австрия, Чехия и други европейски страни. За последните 10 месеца са направени три изследвания на 114 хранителни продукта.

„Страшно обидно звучи“ – така коментира разликите в храните премиерът Бойко Борисов.

„Всички, които ме познават, знаят, че от години съм от най-големите защитници на европейската перспектива, на това, че Европа е най-доброто място за живеене, пример за всички континенти. Дори не ми е минавало през ума, че е възможно големи авторитетни компании да си позволят да правят подобно нещо“, каза той.

„Не ви ли се струва безобразен терминът „национален вкус“ за бебета? Кой умник в Европа изследва едно бебе в Европа какъв вкус има? Кой умник казва, че едно бебе у нас обича по-малко мляко и палмово масло и постанови 100 млн. души да се чувстват като аборигени?“, попита премиерът.

Той изтъкна, че „нацията става все по-болна“ по отношение на сърдечно-съдовите заболявания, коментирайки съдържанието на палмово масло в храните.

Борисов посочи, че има държави, които не искат да подпишат предложената на конференцията „доста семпла декларация“. Затова се закани, че на 16 и 17 май на Срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София „ще направя така, че това, което ядат българите, да го дам на моите колеги“.

„Толкова ми е обидно да говоря на тази тема, тук става въпрос и за перилни препарати, за козметиката“, допълни българският премиер и призова декларацията да бъде подписана.

Промените в европейското законодателство за храните трябва да се случат през 2019 г., преди европейските избори, заяви още Лиляна Павлова.

Комисар Йоурова каза, че в ЕК са предложени решения за проблема и те ще бъдат приоритет, предаде БТА. Това, което предстои, е извършването на специални паневропейски тестове за храните, с които на практика ще се категоризират всички проблеми на двойния стандарт. Тя призова всички страни да се включат в тях. Резултатите от тестовете ще бъдат представени в края на годината. На следващ етап тестовете ще обхванат перилните препарати.

Попитана дали споделя мнението на българския обмудсман Мая Манолова за „ОЛАФ за храните“ - за справяне с двойния стандарт, еврокомисарят Вера Йоурова каза "на същото мнение съм, че възможно най-скоро време трябва да се реши този проблем".

Новият законодателен пакет на Еврокомисията "Нова сделка с потребителите" е разработен след проучване политиката за защита на потребителя, като философията почива на обстоятелството, че потребителят е по-слабата страна в отношенията с търговеца, коментира еврокомисарят. Вера Йоурова изтъкна, че се разчита на българското председателство да се даде ускорение по работата по законодателния пакет.

*Новината е допълнена в 14.32 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Тава е
преди 5 години
Социалистическата държава като форма на управление беше отхвърлена/изкуствено/, защото се опитваше да регулира всичко. Сега ЕС е в още по-смешно положение, защото алчни бездарници се опитват да копират, това което отрекоха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
"Таз година говорим за двоен стандарт при храните, до година може и за останалите двойно-тройни стандарти да заговорим... "Дай Боже :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 5 години
Има надежда, другари и другарки! Таз година говорим за двоен стандарт при храните, до година може и за останалите двойно-тройни стандарти да заговорим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Още малко и българите с повече от две мэзъчни клетки ше почнат да проглеждат в пропагандната мъгла на евроатлантическите ценности. За съжаление, тези българи никога не са били много, а сега са още по-малко. Но явно нещата наистина стават грозни, щом и Винету се разбунтува... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
http://ic1.static.km.ru/sites/default/files/imagecache/640x640/debily.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още