IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ икономиса близо 15,5 млн. лева от издръжката си

Централната банка внесе годишния си отчет за 2017 г. в парламента

21:44 | 30.04.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разходите за издръжка на Българската народна банка през 2017 г. възлизат на 78,5 млн. лева, което е 83,6% от утвърдения по съответния раздел бюджет за годината, пише в годишния отчет на централната банка за 2017 година, който управителят на БНБ Димитър Радев внесе в Народното събрание.

В тях влизат 19,66 млн. лева за издръжка на паричното обращение, 26,54 млн. лева за материали, услуги и амортизация и 26,94 млн. лева общи разходи за персонала.

Икономиите от издръжката възлизат на 15,47 млн. лева, пресметна Investor.bg.

От БНБ информират, че разходите за изпълнение на инвестиционната програма за 2017 г. са 2,56 млн. лева, което е 17,5% от утвърдения бюджет за годината по този показател.

Управление на валутните резерви

През 2017 г. БНБ продължи консервативната си политика по отношение управлението на брутните международни валутни резерви. От началото на годината влязоха в сила нови ограничения за максимална индивидуална кредитна експозиция към банките – контрагенти на БНБ, като допустимата експозиция бе намалена с по 1% от пазарната стойност на валутните резерви за всяка от петте рискови групи банки – контрагенти на БНБ, припомнят от независимия банков регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Закона за БНб се нуждае от НЕЗАБАВНА корекция. Време е БНБ да се превърне в НАЦИОНАЛНА БАНКА като останалите си събратя.БНБ Е АГЕНТ НА ЕВРОПЕЙСКИ КРЕДИТНИ ИНСТИТУЦИИ И РАБОТИ С ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ !! Банката е лишена от правото да отпуска заеми на ПРАВИТЕЛСТВОТО , което прибягва до тях от западни кредитни институции. ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЯНА НА ЗАКОНА И ВЛИЗАНЕТО НА БНБ В ПРАВОМОЩИЯТА СИ!СЛУЧАЯТ КТБ ДОКАЗА , ЧЕ НИЕ НЯМАМА НАЦИОНАЛНА БАНКА И РОЛЯТА И НЕСПОКОСАНО БЕ ПОЕТА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО КОЕТО НЯМА ПОДОБНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ И КОЕТО СЛЕД ИЗВЪРШЕНИТЕ ПЛАЩАНИЯ НЕ ПОЛУЧИ НИЩО ОТ АКТИВИТЕ НА ФАЛИРАЛАТА БАНКА!!РИСКА ОТНОВО ДА СЕ ПОЯВИ ПОДОБЕН ПРЕЦИДЕНТ НАЛАГА БНБ НЕЗАБАВНО ДА БЪДЕ РАЗКРЕПОСТЕНА ОТ СЛУГИНАЖА НА ЗАПАДНИТЕ КРЕДИТНИ ИНСТИТУЦИИ ПРЕВЪРНАЛИ Я ТЕХЕН АГЕНТ , А НЕ В НАЦИОНАЛНА БАНКА !!ВРЕМЕ Е ДЕПУТАТИТЕ ДА РАЗМЪРДАТ СЕДАЛИЩНИТЕ СИ ЧАСТИ И ДА ПОЕМАТ ИЗИСКВАЩАТА СЕ ОТГОВОРНОСТ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
petyob
преди 5 години
Значи в заглавието с големи букви УРА "БНБ икономиса близо 15,5 млн." , а загубите за 73,02 млн. евро някъде надолу с малки ".... Нетният доход от управлението на международните валутни резерви за 2017 г. е -73,02 млн. евро" .. даже и минуса може да не се забележи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още