IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката икономика е готова "да отбележи подем" след дълбока депресия

Кредиторите на страната "трябва да разгледат въпроса за дълга", твърдят от ОИСР

20:24 | 30.04.18 г.
<p>
	<em>Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ Анхел Гурия. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ Анхел Гурия. Снимка: Архив Ройтерс

Гръцката икономика е готова "да отбележи подем" след дълбока депресия, но страната "трябва да продължи реформите", за да обърне страницата на кризата, заяви днес в Атина генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ Анхел Гурия, цитиран от АФП.

В годишното си проучване за гръцката икономика, представено от Гурия, ОИСР предвижда увеличение на брутния вътрешен продукт с "2 процента през 2018 г. и с 2,3 процента през 2019 г."

Страната се върна към растеж през 2017 г. /1,4 процента/ след девет години на дълбока депресия в резултат на дълговата криза.

Гърция осъществи "огромно усилие за бюджетна стабилизация" и "най-амбициозната програма за реформи, която сме видели през последните години", подчерта Гурия след среща с премиера Алексис Ципрас и министъра на финансите Евклидис Цакалотос.

Ние не говорим вече за Грекзсит, а за "екзит" /излизане/ от програмите за международни заеми, каза Гурия, който поздрави Ципрас на съвместна пресконференция.

Но серия "предизвикателства" продължават да стоят пред страната, отбеляза той, като посочи подобряване на устойчивостта на дълга, стимулиране на инвестициите, "които са намалели с над 50 процента от началото на кризата" през 2010 г., и борба срещу бедността, специално на младежите и децата.

Равнището на безработица, което е най-високото в еврозоната, ще бъде "постепенно" намалено, но ще остане високо - 20,4 процента през 2018 г. и 19,4 процента през 2019 г., предвижда ОИСР.

Кредиторите на страната "трябва да разгледат въпроса за дълга", Гърция "си спечели правото" на облекчение, подчерта Гурия. Размерът и условията за това преструктуриране са в центъра на обсъждания на ЕС и МВФ.

В областта на повишаването на жизненото равнище след строгите мерки за икономии, понесени от гърците, Гурия настоя по-скоро за структурни мерки.

Той посочи подобряване на професионалната подготовка и здравното осигуряване, както и борбата срещу бюрокрацията и корупцията.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още