IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на BP скочи със 71% за тримесечието

Нетният дълг на петролния гигант обаче също леко расте

13:22 | 01.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нарастващото производство и по-високите цени на петрола са помогнали печалбата на BP да скочи със 71% през първото тримесечие на тази година, подчертавайки възстановяването на рентабилността на най-големите петролни и газови групи в света, съобщава Financial Times.

Нетната печалба на компанията е достигнала 2,6 млрд. долара спрямо 1,5 млрд. долара за същия период на миналата година. Тази сума лесно задмина консенсусната прогноза на анализаторите от 2,2 млрд. долара.

Резултатите осигуриха силен край на като цяло силна серия от тримесечни отчети на петролните и газови водещи компании след подобни ръстове на печалбата на Royal Dutch Shell, Chevron и други.

Всички тези групи са спечелили от възстановяването на цените на петрола до средно почти 67 долара за барел през трите месеца до края на март.

ВР освен това има допълнително предимство от силно нарастващото производство, след като стартиралата работа по няколко нови петролни и газови полета през последната година е увеличила продукцията с 6% до 3,7 млн. барела на ден. Групата заяви, че резултатите ѝ от производството са най-силните от третото тримесечие на 2014 г., когато цените на петрола се сринаха от над 100 долара за барел.

Оперативният паричен поток, без плащанията свързани с разлива от платформата Deepwater Horizon, възлиза на 5,4 млрд. долара, което е с 1 млрд. повече спрямо миналата година.

Нетният дълг на компанията обаче леко се е повишил до 40 млрд. долара спрямо 38,6 млрд. долара преди година, което представлява съотношение спрямо капитала от 28,1%. Това подчертава баланса, който групата трябва да постигне между укрепването на баланса си и подобряването на възвръщаемостта към акционерите.

ВР е изкупила акции за 120 млн. долара по време на тримесечието и е осъществила плащания за 1,6 млрд. долара, свързани с разлива в Мексиканския залив, включително плащане по споразумението с министерството на правосъдието в САЩ. Годишните разходи в резултат на разлива се очаква да достигнат малко над 3 млрд. долара спрямо 5,2 млрд. долара през 2017 г.

Според главния изпълнителен директор Боб Дъдли резултатите са най-силните за ВР от три години. Той добави: „Движейки се напред през 2018 г., сме решени да продължим да изпълняваме оперативните си цели и да поддържаме капиталова дисциплина, докато увеличаваме паричния поток и възвръщаемостта“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още