IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Костов: Има риск от изчезване на средната класа в България

Преразпределянето между труда и капитала все още не се осъществява така, че добавена стойност да има за всички

18:46 | 01.05.18 г. 9
Н. Костов: Има риск от изчезване на средната класа в България

Има риск от изчезване на средната класа, заяви Любослав Костов, икономист на КНСБ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Макар през 2017 г. да се забелязва двуцифрен ръст на работните заплати, определено има още какво да се желае. Изхождаме от ниска база, имаме още много да наваксваме", коментира Костов.

"Ако трябва да сме честни, българските заплати по стандартна покупателна способност или това, което можем да си купим с парите, които получаваме, през 2015 г. едва достигнахме стандарта си от 1990. Може да кажем, че последните три години реално наваксваме онзи темп на производителност, който регистрирахме след социализма, след 1989 г.“, допълни той.

Според него проблемът е по-скоро социален и е в преразпределянето на произведената добавена стойност.

„ЕК в последния си доклад преди един месец каза, че България е лидер в ЕС по основни макроикономически индикатори – икономически растеж, държавен дълг, дефицит, добавена стойност, коефициент на безработицата и т.н. Обаче в същото време всички онези показатели, които не регистрираме, са социални - риск от социално изключване, интеграция на малцинствата, и т.н“., допълни икономистът.

Явно българите произвеждат, но преразпределянето между труда и капитала все още не се осъществява по начин, който да достига тази добавена стойност за всички, коментира икономистът.

Още от разговора вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

9
rate up comment 11 rate down comment 7
happystorry
преди 5 години
До гуша ми доиде от тия скапани долни комунисти които разрушиха страната. Тоя долен *** едно работно мяасто не е създал през целия си живот, една книга не е прочел, нищо не разбира освен да взема пари от богатите и да ги дава на другите. Така не се развива една страна. образоваи се първо и след това приказваи скапан социалист. ПОканете един бизнесмен да ви обясни, един предприемач да ви обясни, един икономист да ви обясни, що каните тия коомунисти не ми е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 6
Bobacho
преди 5 години
"през 2015 г. едва достигнахме стандарта си от 1990". Тоя е абсолютно ***. През 1990 висях по два часа на опашка за един хляб. Взимах го с купони защото Лукановата хиперинфлация беше обезмислила парите. Тогава един милион българи напуснаха страната. Не мога да повярвам, че това не се коментира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 4
sultan
преди 5 години
Мога да причисля половината от приятелския ми кръг (7-8 души) към средната класа. Имат собствени жилища, коли, бизнес, макар и малък и възможност да плащат обучението на децата си в сравнително добри западни университети. Постиженията им са плод на собствени умения, предприемчивост и трудолюбие, далеч от проглушаващото ушите политиканстване, оплюване и опростачване. Просто гледат в собствената си паница и продължават напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 23
mariata
преди 5 години
Точно така е. Тези 99% обаче макар и не богати не бяха бедни. Те бяха истинска средна класа. Наистина чакаха по 10-15 години за нова кола, но проблемът не беше в платежоспособността, а в ограниченото предлагане. Колко от Вас днес карате ЛИЧНА закупена чисто нова кола? Май над 95% от личните МПС са купени на скрап от западните държави... в момента има предлагане, но няма платежоспособност за нов автомобил. Колко от Вас могат да си позволят 20 дни почивка на море - и като пари най-вече като отпуск?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 44 rate down comment 4
alphaomega
преди 5 години
Глупости. При социализма няма класи. Има липса на богати. (И супер богати)Нали това на теория беше една от целите на комунистите.А на практика си имаше 2 ясно изразени класи. 99% пролетариат, служите/работници който разчитат на държавата да им плати почивката на морето и чакат 15 години за една Лада. 1% политически елит който живее на друга планета. Пазарува си от Корекома, кара западни коли, ходи си на екскурзии в чужбина и има една камара други привилегии покрай членството си в БКП и ДС.Ама то като се замисля май и сега е почти същото. Ха ха. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 23
mariata
преди 5 години
При социализма в България имаше средна класа, която формираше 90% от работещите. Ножицата между най-ниско ниво персонал и главен директор беше малка. Болшинството от хората бяха равни, макар и не особено богати. Сега 1000 фамилии държат 90% от богатството и експлоатират другите. В България ако има средна класа, тя е основно в София + още 4-5 големи градове. По сегашните стандарти едно четиричленно семейство в София трябва да разполага с 3-3,500 лв след данъци и кредити, за да покрие покупателната способност на средната класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 45 rate down comment 16
studioaa
преди 5 години
В България средна класа няма, че тя да изчезва тя днес или в бъдеще. КНСБ къде беше и защо не направи за да спре вноса на евтини кадри от Украйна и Молдова за туризма при положение, че тия кадри натискат доходите в целия сектор с минимум 300 лв месечно на човек?? И защо в КНСБ има сформирано звено за защита правата на хомосексуалисти на работното място??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 51 rate down comment 7
mirodes
преди 5 години
Е чак пък 200 хиляди долара.За България доход от 60 хиляди лева годишно е достатъчен да си средна класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 18
alphaomega
преди 5 години
Няма как да изчезне нещо което по начало не съществува.Във България реално средна класа няма(почти) и никога не е имало. Солидна средна класа има само във САЩ, Китай, Германия, Франция, Англия, Япония..... и още няколко държави. Другото е въздух под налягане. Само да поясня че за мен средна класа означава годишен доход поне 200-300хил долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още