IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският концесионер на Летище Пловдив продължава да разпродава активи

HNA Group се разделя с имотното си подразделение срещу 456 млн. долара

10:15 | 02.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската компания HNA Group продава подразделението си за недвижими имоти за 2,9 млрд. юана (456 млн. долара), съобщи компанията в сряда, цитирана от Ройтерс. Затъналият в дългове конгломерат предприе разпродажба на активи с цел да набере средства.

HNA Investment Group ще продаде филиала си, фокусиран върху имотни активи, на компанията Fusheng Group, става ясно от съобщение, изпратено до фондовата борса в Шънджън. HNA ще постигне печалба от сделката в размер на 400 млн. юана.

Китайската компания разпродава активи за милиарди долари, след като придобивания на стойност 50 млрд. долара през последните две години насочиха вниманието към непрозрачната ѝ собственост и агресивното ѝ използване на ливъридж. Оттогава някои сделки на компанията се провалиха.

HNA има проблеми с регулаторите в редица страни, които са обезпокоени от неясната структура на собствеността. Капиталовият контрол, въведен от китайските регулатори през последните години, също се отразява на дейността на HNA.

По-рано тази седмица компанията се отказа от придобиването на по-голямата част от SkyBridge Capital, хедж фонд, основан от бившия съветник на американския президент Доналд Тръмп Антъни Скарамучи, тъй като сделката беше блокирана от американските регулатори повече от година.

От началото на 2018 г. китайската компания се съгласи да продаде недвижими имоти на стойност над 10 млрд. долара в Австралия, Ню Йорк и Хонконг наред с дялове в Deutsche Bank и Hilton Worldwide Holdings.

Приходите на HNA Group за 2017 г. са нараснали с над 200% до 594 млрд. юана (93,3 млрд. долара), а нетната печалба се е повишила с 80,41% до 2,63 млрд. юана (413,3 млн. долара), съобщи компанията в края на миналата седмица. Но равнището на дълга й и разходите по обслужването на кредитите също растат бързо.

Припомняме, че в края на март дъщерна компания на HNA Group взе на концесия летището в Пловдив. Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да инвестира в обекта 70 млн. евро. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още