IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да „спре на кранчето“ на разбунтувалите се източноевропейски лидери

Блокът подготвя нови финансови мерки в следващия бюджет, които да обвързват върховенството на закона с предоставянето на европейски средства

10:58 | 02.05.18 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз ще вкара в употреба ново финансово оръжие в опит да обуздае това, което Брюксел нарича възход на нелибералния национализъм в източните части на блока, който заплашва неговите демократични основи.

Големият изборен успех на унгарския лидер Виктор Орбан – известен като „виктаторът“, от 8 април, както и битката за спасяване на независимостта на съдилищата в Полша предизвикаха тревога за бъдещето на ЕС след излизането на Великобритания от състава му.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, подкрепен от Германия, Франция и други богати европейски платци, ще представи предложенията в сряда като част от бюджета за следващия програмен период (2021-2027 г.), които ще обвържат еврофинансирането – на което бедните източноевропейски страни разчитат, със спазването на върховенството на закона. Това съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

„Има лидери, които флиртуват с друг набор от ценности“, посочва един от източниците на агенцията, имайки предвид призивите на Орбан за „нелиберална демокрация“ и несъгласието му с европейската миграционна политика. „Това е много по-голяма заплаха за Европа от Brexit“, допълва той.

Детайлите около новия бюджет все още се уточняват и ще бъдат обект на допълнителни преговори. Но похарчените от ЕС нетни средства представляват над 4% от публичните разходи в Полша и над 7% в Унгария и това е фактор за силната подкрепа за еврочленството в двете страни.

В рамките на готвеното предложение средства ще може да бъдат отклонявани от страни, които не успяват да отговорят на задълженията си по договора за членство, свързани със спазването на върховенството на закона, като например независимост на съда.

Според Европейската комисия тя разполага с цял набор от средства да ограничи действията на своите критици. Източници на агенцията коментират, че целта на Юнкер е да се справи с разрива между Изтока и Запада в ЕС, преди да се оттегли от поста след 18 месеца.

Европейските представители очакват Полша да отстъпи достатъчно този месец по отношение на реформите на съдебната си система, за да избегне нуждата ЕС да спази заканата си да я лиши от право на глас. Според европейските представители това е компромис, който ще бъде постигнат заради страха от санкции в следващия бюджет.

Напрежението с източните държави също така може да бъде преборено с твърди действия срещу наплива на нелегални мигранти, чрез компромис по отношение на споделяне на тежестта по грижата за бежанци и с усилия за адресиране на жалбите на страните от бившия съветски блок, според които Брюксел се отнася с тях като с граждани втора ръка, посочва още Ройтерс.

ЕК се изправя пред изпитание на волята с Орбан. Европейските представители очакват той да даде нов тласък на предизвикателствата си срещу Брюксел, въпреки че вече отстъпи от някои свои действия, като според тях това може да се случи отново.

Орбан направи крачка назад, след като загуби дело срещу ЕК пред Европейския съд. Той също така прие решението на Съда, което отхвърли опита му да се противопостави на европейска политика, задължаваща държавите членки да приемат квотната схема за разпределение на бежанци.

В същото време след излизането на Великобритания от състава на ЕС Полша ще бъде петата по големина страна в съюза, като според представители на комисията тя ще е и „тест“ за справянето с „нетолерантните“ лидери.

За разлика от Орбан обаче полската управляваща партия под ръководството на Ярослав Качински е по-отзивчива. След като ЕС започна действия по отнемане на правото на глас на страната, Качински издигна нов премиер, който се ангажира по-активно с преговорите с блока.

Брюксел може и да не остане напълно доволен, но постигането на един евентуален компромис ще изпрати сигнал до правителствата и може да сложи край на споровете в ЕС. Също така, както Орбан вече заяви, Унгария ще наложи вето на действията срещу Полша.

Други източноевропейски правителства също дискретно правят опити да убедят Варшава да се откаже от конфронтацията. „Казваме им „Вижте, вие застрашавате и нашето бюджетно финансиране“, посочва високопоставен дипломат от държава, която също е зависима от европейско финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 5 години
Идеята ми е че не може да не отглеждаме повече деца, а да гоним чуждите. Разбираш ли ме? Нито ядеш баницата, нито я даваш на другите. В природата празни ниши няма. След като ние сме решили, че е по-важно да правим ци ци на жените си и липосукция за да ни е по-гот, защо се сърдим на мюсюлмани и африканци че заемат мястото ни? Това което става на е никак хубаво, но вината си е само наша. Никакви заклинания от типа на Орбановите няма да помогнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 2
mirodes
преди 5 години
Лъжа е,че Орбан желае да забрани на чужденци да живеят в Унгария.И не желае да връща никой в 17-и век.Има против в Унгария да се заселват хора ,които нямат нищо общо с европейската цивилизация и морал.Хора,които смятат жените за втора категория хора,забулват ги,женят ги насила и ги убиват с камъни при определени обстоятелства.Хора,които се взривяват в името на божество и искат да наложат религията си на всички други хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 5 години
Европейска ценност е живей и остави останалите да живеят. Вие християнските мюсюлмани и ислямските мюсюлмани искате да ни заключите във вашите схоластични канони, но няма как да ви се получи. Няма как да ни върнете в 17-ти век. Разни Орбани, които искат да резервират Европа за унгарските гени, както виждате не постигат нищо. Национализма и религиозния фанатизъм са толкова архаично поведение, че само наистина сдухани прима.ти могат да ги изповядат. Никой не обича арабите, но нямаме и причина да ги мразим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Понеже той не може да обясни"европейски ценности", аз ще обясня техния родител "евроатлантически ценности":1. Да обичаш всичко, освен добродетелите.2. Да прощаваш всичко, освен величието.Оттук и следствия:1.Не може да си почтен и съвестен по форумите.2. Думички като Орбан и Путин са само за плюене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 4
DELCHO SMOKA
преди 5 години
Срещу парите си Западното ядро е получило Източни пазари! Парите идващи от Западното ядро съвсем не са милостиня, към по-бедните, а са следствие на факта, че мощните им икономики съсипват по-слабо конкурентните такива в Източна Европа, в условия на свободен пазар. Ако ги нямаше тези пари, какво би накароло едно по-слабо развито стопанство да си свали гащите и да чака да го н... Кохезионната политика е част от СДЕЛКАТА, тя не е МИЛОСТИНЯ и повечето хора не го разбират! Това е условие, за да я има изобщо текущата сделка!Реално ако членството в ЕС усигуряваше единствено достъп до пазар, на който ти ще си неконкурентноспособен и като част от това членство, най-добрия ти човешки капитал би мигрирал, заради заплащането! Къде ти е ДАЛАВЕРАТА да влизаш? Къде е офертата!Офертата за влизане е била една, но сега Юнкер иска да я подмени в движение! Безпринципността е характерна черта на всеки умиращ строй или тирания! Бюрократичната империя на злото, която обслужва глобалисткия псевдоелит, рухва пред очите на всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 години
Истината е, че Европа се управлява като протекторат. Това не е съюз на независими държави с някакви общи цели. Тънкият нюанс е, че ролята на протектори се играе от местните елити. Така маскировката е пълна. И когато някой местен елит се възбуди, както е в случая с Вишеградската четворка, тогава лъсва технологията на управление на ЕС. Това не бива да ни кара да бъдем антиевропейци, но следва да ни подтикне да отстояваме някои по-различни правила от тези, които сега ни налагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 4
Lucifer
преди 5 години
От край време си е така: който плаща, той поръчва а който не слушка, не му плащат...нищо ново под слънцето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 10
ABBA
преди 5 години
Буря в чаша вода!Малобритания що се отцепи от ЕС? Що не искаше да плаща за проектите на Източна Европа.2020 субсидиите спират, само плащане към ЕС. Проектите са други - наливаме в кацата на фалиралите южни държави.БВП на Полша пада с 1/3, Прибалтийските и България с 1/2 (да речем)....ЕС не мое да се репчи, що ще минат към Русия. ЕС е рекламна витрина на НАТО и няма думата - кой ще си ходи и кой не!Послепис: Простичките неща са най-трудни за разбиране!Послепис2: Статията е профилактична пропаганда, да не би някой от изток да си сглоби сам картинката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 28
lyusien
преди 5 години
Единствения начин да бъдат обуздани тези посткомунистически диктатори е парите Голяма част от възхода на тез две страни са европеиските фондове които осигуряват по голяма част от ръста на БВП Когато не искат да спазват основни европейски цености се спират парите на европеиските данъкоплатци и се оправят сами Много бързо ще разберат за какво става въпрос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 10
khao
преди 5 години
пак пресолявате манджата в опит за евтина сензация ... разбонтували се трябва също да е в кавички !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още