IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да „спре на кранчето“ на разбунтувалите се източноевропейски лидери

Блокът подготвя нови финансови мерки в следващия бюджет, които да обвързват върховенството на закона с предоставянето на европейски средства

10:58 | 02.05.18 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз ще вкара в употреба ново финансово оръжие в опит да обуздае това, което Брюксел нарича възход на нелибералния национализъм в източните части на блока, който заплашва неговите демократични основи.

Големият изборен успех на унгарския лидер Виктор Орбан – известен като „виктаторът“, от 8 април, както и битката за спасяване на независимостта на съдилищата в Полша предизвикаха тревога за бъдещето на ЕС след излизането на Великобритания от състава му.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, подкрепен от Германия, Франция и други богати европейски платци, ще представи предложенията в сряда като част от бюджета за следващия програмен период (2021-2027 г.), които ще обвържат еврофинансирането – на което бедните източноевропейски страни разчитат, със спазването на върховенството на закона. Това съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

„Има лидери, които флиртуват с друг набор от ценности“, посочва един от източниците на агенцията, имайки предвид призивите на Орбан за „нелиберална демокрация“ и несъгласието му с европейската миграционна политика. „Това е много по-голяма заплаха за Европа от Brexit“, допълва той.

Детайлите около новия бюджет все още се уточняват и ще бъдат обект на допълнителни преговори. Но похарчените от ЕС нетни средства представляват над 4% от публичните разходи в Полша и над 7% в Унгария и това е фактор за силната подкрепа за еврочленството в двете страни.

В рамките на готвеното предложение средства ще може да бъдат отклонявани от страни, които не успяват да отговорят на задълженията си по договора за членство, свързани със спазването на върховенството на закона, като например независимост на съда.

Според Европейската комисия тя разполага с цял набор от средства да ограничи действията на своите критици. Източници на агенцията коментират, че целта на Юнкер е да се справи с разрива между Изтока и Запада в ЕС, преди да се оттегли от поста след 18 месеца.

Европейските представители очакват Полша да отстъпи достатъчно този месец по отношение на реформите на съдебната си система, за да избегне нуждата ЕС да спази заканата си да я лиши от право на глас. Според европейските представители това е компромис, който ще бъде постигнат заради страха от санкции в следващия бюджет.

Напрежението с източните държави също така може да бъде преборено с твърди действия срещу наплива на нелегални мигранти, чрез компромис по отношение на споделяне на тежестта по грижата за бежанци и с усилия за адресиране на жалбите на страните от бившия съветски блок, според които Брюксел се отнася с тях като с граждани втора ръка, посочва още Ройтерс.

ЕК се изправя пред изпитание на волята с Орбан. Европейските представители очакват той да даде нов тласък на предизвикателствата си срещу Брюксел, въпреки че вече отстъпи от някои свои действия, като според тях това може да се случи отново.

Орбан направи крачка назад, след като загуби дело срещу ЕК пред Европейския съд. Той също така прие решението на Съда, което отхвърли опита му да се противопостави на европейска политика, задължаваща държавите членки да приемат квотната схема за разпределение на бежанци.

В същото време след излизането на Великобритания от състава на ЕС Полша ще бъде петата по големина страна в съюза, като според представители на комисията тя ще е и „тест“ за справянето с „нетолерантните“ лидери.

За разлика от Орбан обаче полската управляваща партия под ръководството на Ярослав Качински е по-отзивчива. След като ЕС започна действия по отнемане на правото на глас на страната, Качински издигна нов премиер, който се ангажира по-активно с преговорите с блока.

Брюксел може и да не остане напълно доволен, но постигането на един евентуален компромис ще изпрати сигнал до правителствата и може да сложи край на споровете в ЕС. Също така, както Орбан вече заяви, Унгария ще наложи вето на действията срещу Полша.

Други източноевропейски правителства също дискретно правят опити да убедят Варшава да се откаже от конфронтацията. „Казваме им „Вижте, вие застрашавате и нашето бюджетно финансиране“, посочва високопоставен дипломат от държава, която също е зависима от европейско финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 23 rate down comment 8
studioaa
преди 5 години
ес си е направил сметката без кръчмаря защото новия бюджет първо трябва да бъде приет от всички страни членки, а "разбунтувалите се" имат възможност за вето, което ще блокира бюджета на цялата организация. ес се нуждае от пълно мнозинство за приемане на бюджет, а не от обикновено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 9
KPetkov
преди 5 години
Няма базплатен обяд. Я виж сервитьорката на гофрети какво казва:The American people pay 22 percent of the UN budget more than the next three highest donor countries combined. In spite of this generosity, the rest of the UN voted with us only 31 percent of the time, a lower rate than in 2016. Thats because we care more about being right than popular and are once again standing up for our interests and values. Either way, this is not an acceptable return on our investment. When we arrived at the UN last year, we said we would be taking names, and this list of voting records speaks for itself.President Trump wants to ensure that our foreign assistance dollars the most generous in the world always serve American interests, and we look forward to helping him see that the American people are no longer taken for granted, said Ambassador Haley.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 16
KPetkov
преди 5 години
Рано или късно трябваше и това да се случи официално. Ние ви даваме пари, така че ще правите каквото ви наредим :)Какви са тия "смешници" като Орбан дето ще цоцат от ЕС пък ще си водят независима политика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още