IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхотният отчет на Apple не значи задължително добро за нейните доставчици

Значителна част от приходите на гиганта идват не от iPhone, а от други източници

15:37 | 02.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Технологичният гигант Apple обяви силни приходи и печалба за тримесечието и даде добра прогноза за следващото, като по всички показатели успя да надмине очакванията на анализаторите. Но това не е задължително да означава нещо добро за стотиците нейни доставчици по целия свят, пише в свой анализ Bloomberg.

По-добрите от очакваното резултати на Apple до голяма степен са свързани с продажбите на други продукти – от игри до облачни услуги. Нито едно от тях обаче не облагодетелства хардуерните партньори като Taiwan Semiconductor Manufactoring и Hon Hai Precision Industry, чиято съдба е тясно свързана с продажбите на iPhone. Продажбите на смартфона са нараснали едва с 2,9% през тримесечието, въпреки че юбилейният iPhone X трябваше да доведе до суперцикъл на търсенето.

Дори и слаб спад на продажбите на iPhone може да означава голям удар за тези доставчици. Цената за участието във веригата на доставките на Apple е висока. Компаниите изграждат скъпи заводи предварително, така че дори и леките отклонения от резултатите засягат печалбата.

Тайванската Pegatron, която сглобява iPhone 8, увеличи капацитета на производството си, тъй като очакваше скок на търсенето миналата година, но спадът доведе до по-слабо използване на нейните заводи, а оперативният марж се сви от 2,8% през 2016 г. до 1,16% миналата година.

„Apple печели от повишената средна пазарна цена. И все пак обемът, който е ключов за финансовите резултати на доставчиците, нараства съвсем леко“, коментира Артър Лиао, анализатор във Fubon Securities.

Книжата на доставчиците на най-високо оценената компания в света се раздвижиха в сряда. Някои компенсираха загубите от последните седмици, докато други продължиха на червено. В Хонконг AAC Technologies Holdings повиши цената на акциите си с 6,7%, докато японските производители на компоненти като Japan Display и Sharp записаха съвсем леки ръстове. Но книжата на TSMC, основния доставчик на чипове за Apple, записаха 1,1% спад на стойността. Hon Hai, най-важният партньор на Apple в сглобяването на устройствата, остана до голяма степен без промяна.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук подсказа за допълнителните източници на растеж от гледна точка на географските области и продуктовите категории. Той заяви, че Индия е привлекателен нов пазар за iPhone, подобно на Китай преди няколко години.

Кук може би подсказва за скептицизма си относно перспективите на развиващите се пазари. Китай е доминиран от местни конкуренти като Huawei и Xiaomi, а iPhone е отвъд възможностите на много от хората в Индия.

В глобален мащаб притесненията за бизнеса нарастват, тъй като доставчици като TSMC предупредиха за слабото търсене на висок клас устройства или дадоха по-слаби прогнози – сигнали, че бумът на смартфоните, който направи Apple - най-високо оценената компания в света, отслабва. Това доведе до свиване на прогнозите на редица анализатори по целия свят.

Дори и Apple да си проправи път в Индия или Китай, няма гаранция, че нейните хардуерни партньори могат да се справят, като се има предвид репутацията на американската компания да притиска доставчиците, за да запази собствените си маржове.

Още новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още