IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"ФНИБ" с 21% ръст на печалбата на годишна база през първото тримесечие

Приходите от услуги (наеми) са нагоре с 9,2% до 1,65 млн. лв.

18:13 | 02.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През първото тримесечие на 2018 г. „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ реализира печалба в размер на 995 хил. лв., като това е повишение с 20,6% спрямо първото тримесечие на 2017 г., показва отчетът на компанията през първото тримесечие на 2018 г., разпространен чрез БФБ – София.

Приходите от услуги (наеми) се увеличават с 9,2% на годишна база до 1,65 млн. лв. за първото тримесечие на 2018 г. спрямо 1,51 млн. лв. за същия период на 2017 г. Вижда се и повишение в приходите от услуги спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г., когато те са били за 1,57 млн. лв. (повишение с 5% на тримесечна база).

Отчетеното нарастване се дължи основно на актуализираните наемни плащания по договора за наем на „Атос Ай Ти Солушънс енд Сървисис“ ЕООД в Сграда 1 в БПС, както и на индексацията на по-голямата част от договорите за наем. Приходите от продажба на имоти през настоящия отчетен период не са отчетени, като такива не се предвиждат през следващото тримесечие.

Сумата на активите на ФНИБ към края на първото тримесечие нараства с 0,85 % до 87,7 млн. лв. в сравнение с края на предходното тримесечие, когато стойността на активите бе 86,95 млн.лв. Отчетеното нарастване се дължи основно на увеличението на паричните средства. През следващия отчетен период с реализирането на допълнителни приходи от наеми се очаква активите да продължат да растат, като по-съществена промяна ще се наблюдава при успешно увеличение на капитала или при осигуряване на външно финансиране за инвестиционната програма на ФНИБ.

Дружеството е в процедура по удвояване на капитала си при емисионна цена от 1,9 лв. за нова акция.

През 2018 г. то ще насочи усилията си основно в разработването и финансирането на новата офис сграда в „София Тех Парк“ и управлението на текущите проекти, генериращи приходи.

Проект – „Офис сграда 1 – Бизнес Парк София” – дружеството възнамерява да направи капиталови ремонти на сградата с цел да запази качеството на предлаганите офис площи. Също през годината предстои да бъде намерен нов наемател на офис, договорът за наем, на който изтича в средата 2018 г.

Проект – Офис сграда Камбаните - през годината основно усилията на дружеството ще бъдат насочени към текущото управление на сградата и предаване на помещенията на новия наемател.

Проект – Офис сграда София Тех Парк – след окончателното придобиване през 2017 г. на правото за строеж през настоящата година дружеството ще насочи усилията си основно в проектирането на сградата и стартиране на строителните дейности.

Проект - ТЦ „Доверие Бриколаж” – през 2018 г. дружеството ще продължи текущо да управлява проекта, като през годината ще насочи усилията си основно към поддръжката на имотите.

Проект – „Жилищна сграда Секвоя 2” – Боровец – дружеството ще продължи да работи в посока продажба на апартаменти от сградата, както и отдаване на гаражи под наем при проявен интерес от потенциални наематели.

Проект – „Инвестиционни имоти в София – Младост IV” – за имотите останали след извършените продажби през 2017 г. Дружеството възнамерява да направи проучване на възможностите за тяхната реализация, след което ще вземе решение за бъдещите си инвестиционни намерения по проекта.

От началото на годината акциите на ФНИБ поевтиняват с 15% при пазарна капитализация от 38,084 млн. лв.

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
LEOPARD
преди 5 години
По коректното заглавие е "ФНИБ отчита 20 % увеличение на печалбата на годишна база". Печалбата през същото тримесечение на миналата година е била 825 хил. лв. Първоо тримесечие на тази година 995 хил. лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още