IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

13% от населението на света нямат достъп до електричество

Три милиарда души в света продължават да готвят със замърсяващи горивни материали, показва изследване на пет световни организации

18:47 | 07.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Един милиард души, или 13% от населението на света (предимно в Африка и Централна Азия), нямат достъп до електричество, а три милиарда души (40% от световното население) продължават да готвят със замърсяващи горивни материали като въглища или дърва. Само 17,5% от потребяваната енергия в света идва от възобновяеми енергийни източници.

Това са някои от изводите в изследване на Международната агенция по енергетика (МАЕ), Международната агенция за възобновяеми енергийни източници (IRENA), Статистическата комисия на ООН (UNSD), Световната банка и Световната здравна организация (СЗО), цитирано от испанския вестник El Pais.

Подобряването на достъпа до електричество и генерирането му чрез чисти енергийни източници е една от Целите за устойчиво развитие до 2030 г. „Светът не е на прав път в постигането на целите в областта на енергетиката“, заключават авторите на изследването.

Петте организации обаче установяват напредък в някои области като достъп до електричество в най-слабо развитите райони в света и повишаването на енергийната ефективност.

Делът на потребяваната енергия от възобновяеми енергийни източници се запазва на равнището си от 2015 г. от 17,5%. Само 9,6% от енергията обаче идва от „модерни източници“ - геотермални, водноелектрически, соларни и вятърни паркове. Останалите 7,9% идват от горенето на дървен материал и въглища с растителен произход, които са много замърсяващи, въпреки че са възобновяеми.

Според прогнозите на организациите делът на енергията от възобновяеми източници ще достигне 21% през 2030 г., като модерните източници ще оформят дял от 15%.

Липсата на достъп до електричество е проблем предимно в селските райони.

„Почти 87% от населението на света без електричество живее в селски райони“, отбелязват авторите на доклада. Те все пак установяват ускоряване на достъпа до електричество от 2010 г. насам. През 1990 г., например, 30% от населението на света не е имало достъп до електричество. Ако настоящият темп се запази, 674 млн. души ще продължават да живеят без електричество през 2030 г.

Всяка година четири милиона души в света умират заради „замърсяване на въздуха в дома при горенето на биомаса за готвене или отопление“, посочват авторите на доклада.

„Жените и децата са най-застрашени от замърсяване“, допълват те. И тук проблемът е най-изострен в Субсахарска Африка и Централна Азия. Според изследването, ако тенденцията не се промени, през 2030 г. 2,3 млрд. души ще продължават да използват традиционните замърсяващи методи за готвене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
KMETA
преди 5 години
13% Щастливци нямат сметки за ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още