IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е най-евтиният и най-скъпият ток в ЕС?

Данните на Брюксел показват, че цената на електроенергията в България е достигнала почти 41 евро за мегаватчас в края на 2017 г.

10:55 | 03.05.18 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-евтината електроенергия в Европейския съюз по цени на едро през четвъртото тримесечие е в Скандинавските страни, показва статистиката на Генерална дирекция "Енергетика" към Европейската комисия. На обратния полюс е Южна Европа - цената е най-висока в Италия, Португалия, Гърция и Испания.

Данните на ЕК за България показват, че през четвъртото тримесечие на 2017 година цената на едро на електроенергията в България е 40,70 евро за мегаватчас.

За сравнение, цената в Дания, Швеция и Финландия е в диапазона 30,50-33 евро за мегаватчас. Ниска е цената и в най-голямата европейска икономика Германия - 33,90 евро за мегаватчас. В същото време в Италия за мегаватчас електроенергия се заплащат 61,80 евро, а в Гърция и Португалия - 60,50 евро.

В Румъния цената на едро на тока е 47,60 евро за мегаватчас.

Преди дни Електроенергийният системен оператор (ЕСО) публикува данни, от които е видно съживяване на износа на електроенергия в последните месеци. Тенденцията е видна от края на 2017 година и продължава и до края на април. По-високите цени в съседните държави може да даде едно от обясненията на този ръст. От друга страна трябва да бъде взето предвид и спирането на износа в началото на 2017 година, което също се отразява на статистиката.

Във Франция цената е 57,40 евро за мегаватчас, става ясно още от доклада. В края на миналата година част от ядрените централи на страната бяха затворени заради планови ремонти и наредените извънредни проверки за сигурност от страна на регулаторния орган в страната. Така страната е внасяла електронерегия.

Централите постепенно се включват отново в системата към края на 2017 година и това ще бъде отразено в цената на тока през следващите месеци, допълват експертите на Брюксел.

От доклада на ЕК е видно, че през последните три месеца на 2017 година цената на електроенергията в Европа се повишава навсякъде.

Според анализа на експертите в страните, в които има по-добра свързаност на енергийните системи цената на електроенергията е по-конкурентна. В страни като Гърция и Италия, които остават относително изолирани цената е по-висока. Италия е и нетен вносител на електроенергия, което също е фактор за най-високата цена на електроенергията в Европа в края на 2017 година.

Все пак и Прибалтийските страни са в положение на нетен вносител на електроенергия, но цената варира между 33,10 евро в Естония и 34,50 евро в Латвия за мегаватчас, показват още данните на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
ivanrog
преди 5 години
http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=1&pcode=ten00117&language=enОтгоре има падащо меню - да средно домакинство и среден индустриален потребител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Frosty
преди 5 години
Може ли линк към данните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
ivanrog
преди 5 години
Хайде сега погледнете за индустрията ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
KPetkov
преди 5 години
Явно в Дания го пренасят с батерии до крайния потребител и за това толкова се оскъпява. На сайта на Евро статистиката пише следното:For household consumers (defined for the purpose of this article as medium-size consumers with an annual consumption within the range of 2 500 kWh < consumption < 5 000 kWh), electricity prices during the first half of 2017 were highest among the EU Member States in Denmark and in Germany (EUR 0.305 per kWh) and Belgium (EUR 0.280 per kWh); see Figure 1. The lowest electricity prices were in Bulgaria (EUR 0.096 per kWh), Lithuania (EUR 0.112 per kWh) and Hungary (EUR 0.113 per kWh). The price of electricity for household consumers in Denmark and in Germany was more than three times as high as the price in Bulgaria.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
ivanrog
преди 5 години
Това е цената на едро, но тя не отразява момента с добавките, които се дължат. Ако се погледне статистиката за цената на дребно за индустрията(има данни в Евростат) нещата стават ужасяващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още