IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон, време е да пораснеш

Или как анализаторите си тръгнаха от обявяването на резултатите на Tesla ядосани и разочаровани

13:45 | 03.05.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Извинете ме, следващият, следващият. Скучните въпроси не са готини“, заяви главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск на анализаторите в сряда след въпрос за капиталовите изисквания на компанията му.

В същия разговор производителят на автомобили тъкмо обяви най-лошата си загуба за тримесечие в историята си, пише CNBC.

Друг анализатор попита какъв процент от хората, които имат резервация за Tesla 3, са започнали да конфигурират опции за техните коли – важен индикатор за това каква печалба ще може да генерира Tesla от превозните средства.

“Тези въпроси са толкова сухи. Убиват ме“, коментира Мъск.

По време на следборсовата търговия Tesla загуби над 2 млрд. долара от своята пазарна капитализация до края на срещата с анализаторите.

Обявяването на резултатите ядоса анализаторите на автомобилната индустрия и Wall Street. Всички те искат да имат яснота относно парите, които харчи Tesla, и за неубедителните производствени цели на Model 3, които ще определят състоянието и рентабилността на най-популярния производител на електромобили в света.

"Тръгнах си от обявяването на резултатите много ядосана“, коментира Ребека Линдланд, анализатор в Kelley Blue Book.

"Илон, време е да пораснеш. Трябва да спреш да гледаш към бляскавите обекти и да влезеш в релси“, коментира тя. „Трябва да отговоряш на въпросите на анализаторите, въпросите на възрастни анализатори, а не на фенове, на анализатори на търговията на дребно“.

Като се изключат някои ефекти Tesla е загубила по 3,35 долара на акция. Приходите са нараснали до 3,41 млрд. долара от 2,7 млрд. долара година по-рано и надминаха прогнозата за 3,22 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Myth
преди 5 години
На Мъск ракетата литна преди да спечели финансиране от НАСА, говорим за 4-ия тестов полет, който вече е успешен, първите 3 са били неуспешни, ако и 4-ия се е провалял SpaceX са отивали на кино общо взето. Второ Мъск получава финансиране от НАСА, не за ракетите си а за пилотируем кораб, и финансирането е на стойност 2 милиарда и кусур, за разлика от Боинг които за същото нещо получават ДВОЙНО по-голямо финансиране. Боинг са доникъде, тези дни откриха сериозен дефект в техния Старлайнър, дефект, който не може да се отстрани с малки разходи и лесно ще изисква сериозни реконструкции за да се реши проблема. Да не говорим, че пред Мъск са поставени много по-серизони изисквания сравнение с Боинг, за да полетят с екипаж, Боинг трябва да имат само един безпилотен успешен тестов полет, а Мъск трябва да направи 7 такива, въпреки това Мъск излети преди тях, кораба му е на Кейп Карнивал и докрая на месеца ще има тестов полет, след това още един и... Та те така, договора и финансирането е само за пилотируем кораб а той създаде и ракети за многократна употреба които се връщат и кацат (като по часовник) и то на много по-ниска цена от всички останали.... та хайде да не говорим наизуст. Колкото до Тесла да не е тайна, че работят на загуба, да не е тайна, че изпитват трудности, може да ги преодолеят, а може и да фалират, но Тесла промени автомобилната индустрия накара всички да обърнат очи към електомобилите. Така както и SpaceX промени космическата индустрия и не само ами направо я изстреля в нова епоха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 9
scott
преди 5 години
Много яка пирамида е!Твърдъ, че без финансиране от правителството на сащ, Мъск нема да изтреля и една ракета. щот това не е самоподдържащ се бизнес. Само ефекти, стратегически военни цели и спонсорство. *** като него се вписва добре там. Обаче, не може да изкара на печалба подобно дело. Тез, кукловодите, нали затова го и наеха за рекламно лице на електрическиа афтомобил. Да си плямпа, докът стане "модерно", "шик" и "необходима" да имаш електротесла. Гадното е, че военниа дизайн или визията на богатите не може да бъде печеливша при масовото производство. И ше има бум, фауит и линч от акционерите.Купувай Тесла бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
Myth
преди 5 години
Не знам дали марсианската планета е пирамида, ама на Мъска ракетите летят по-често от на всеки друг в света и изкарват товари в орбита и до МКС така, че нека не бързаме с пирамидите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
vzhekoff
преди 5 години
Първо си измисляме една фалшива прогноза, после - били сме я надминали и... хоп - всичко е цветя и рози. Ама не е... Основните въпроси си остават: Маск обеща 5000 коли на седмица и даже 6000 до края на юни. Резултатът е силно надолу. Дори да достигне някога 5000 коли на седмица, това ще го доведе само до производство без печалба. Наивно е да се мисли, че бутикова фирма може да струва в пъти под Форд, Фолксваген, БМВ, Мерцедес, Тойота, Рено и т.н. И всичко това при положение, че дори не генерира печалба. Инвестициите не се правят с фанатична вяра, а с поглед в числата. Продължавайте да си вЕрвате. Чакаме с удоволствие 4 юни, когато ще излезе майският доклад. Прогнозата ми за април бе за 7000 коли, и дори тя е била оптимистична. Прогнозата ми за май е около 9500, това в най-добрият случай. Интересно е как биха се развили загубите за второто тримесечие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 13
KPetkov
преди 5 години
Чакаме да станат колите по три за долар плюс бонус щайга с акции, собственоръчно разписани от Мъск :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 18
scott
преди 5 години
Ми то, мъск си е на печалба от тесла: 4 милиарда бонус вече взе.И да, беше монтиран там от кукловоди, за да прецака сичките собственици на афтомобили, да превърти играта и да напраи електроманиа за ***.Йелънчето е фараон. та, интересува го само следващата пирамида. май че ше е марсианска и платена от правителството на сащ.Купувай тесла бе. по три от модел + акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още