IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX се нареди сред печелившите индекси в ЦИЕ през април

Най-голям отлив на инвеститори през миналия месец се наблюдава от турския капиталов пазар

10:30 | 04.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Водещият индекс на Българска фондова борса SOFIX се нареди сред печелившите показатели в региона на Централна и Източна Европа през април с повишение от 1,38%, става ясно от изчисленията на Investor.bg. Това е значително напредване в класацията, включваща общо 19 страни, след като през предишния месец беше вторият най-губещ индекс с понижение в стойността си от 5,43%.

От началото на годината до края на април обаче SOFIX продължава да е на минус с 2,85%.

Най-печелившият пазар в региона е Украйна с ръст на водещия показател от 33,77%.  Гръцкият показател ASE прибави 9,96% към стойността си. В топ 3 на най-добре представялите се борси в региона на ЦИЕ влезе и македонският MBI 10, който нарасна с 4,97%.

Най-голям отлив на инвеститори през миналия месец се наблюдава от турския капиталов пазар, като индексът ISE 100 на борсата в Истанбул изтри 9,26%. Водещи по спад бяха и местните измерители в Босна и Херцеговина и Сърбия със съответно 1,79% и 0,76%.

От общо 19 водещи показатели в региона, включени в изчисленията, 13 се нареждат в положителната класация, докато само 6 са на минус, което е напълно противоположен резултат спрямо месец по-рано.

Единствените пазари, които са преминали от зелена на червена територия през април, са Латвия и Чехия.  

Графика: Изчисления на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още