IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия започна да строи приемателния терминал на "Северен поток" 2

Новият газопровод вече има разрешение за строителство от Германия и Финландия

20:30 | 03.05.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В германския град Любмин започна строителството на приемателния терминал на "Северен поток" 2, съобщава ДПА. Терминалът и административни сгради по проекта ще бъдат изградени на площ от 6 хектара, обясни говорител на дъщерната компания на "Газпром" по проекта пред агенцията.

През март Берлин издаде всички необходими разрешителни за разширението на "Северен поток". Малко по-късно и Финландия даде зелена светлина на проекта. Очаква се становището на Швеция, Дания и Русия.

Дания анализира особено внимателно строителството, защото тръбите минават през териториалните ѝ води, а не само през изключителната икономическа зона на страната в Балтийско море.

Плановете на "Газпром" са газопроводът да бъде въведен в експлоатация в края на 2019 година. Тръбите ще са с максимален капацитет от 55 млрд. куб. метра природен газ годишно. Трасето повтаря съществуващия "Северен поток" със същия капацитет.

Новият газопровод обаче повдига редица въпросителни в ЕС относно зависимостта на общността от руския природен газ. Срещу него се обявяват множество държави в Източна Европа, а Германия, която е най-големият привърженик на проекта, обещава, че ще бъдат създадени механизми, които да гарантират, че Украйна ще запази своята роля на транзитна страна на руския природен газ.

Стойността на "Северен поток" 2 е към 9,5 млрд. евро. Финансови партньори на "Газпром" в този проект са пет европейски енергийни гиганта - Uniper, Wintershall, OMV, Engie и Shell.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Поредното доказателство че няма равнопоставеност и общи интереси в ЕС.Чудното е друго - защо позволихме да ни лъжат че демагози, лъжци, пееррасси и пияници могат да направят Европа по-силна, по-богата и по-сплотена? И докога ще минава номера че руската пропаганда е виновна, а не действията на тия горепосочените в предното изречение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
julian12
преди 5 години
Чудя се как перчема не е казал някоя простотия по тая тема и отправил заплаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Тая Меркел е за разстрел :) Порошенко, какво чака, да стяга едно отрядче и в Берлин, че му умря бизнеса с руски газ.Диверсификация, бате. Кеф ти от Турция, кеф ти от Германия по народни цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
julian12
преди 5 години
Неее! Предатели! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още