IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia продава бизнеса си с фитнес тракери

Компанията не може да се справи с огромната конкуренция на технологичните гиганти

22:01 | 03.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Nokia беше най-големият производител на мобилни телефони, докато не преживя унизителен срив, след като подцени влиянието на смартфоните, произвеждани от Apple и други компании. Сега изглежда, че Nokia преживява същото заради умните часовници, пише Bloomberg.

Nokia обяви, че планира да продаде своя бизнес с дигитални решения за здравеопазване, които придоби преди само две години, за да се възползва от популярността на носимите фитнес тракери като тези на Fitbit.

Оттогава до днес производителите на тези устройства се борят с конкуренти като Apple, които предлагат сходни функции в техните умни часовници.

„Хората си казват: Този умен часовник изглежда добър. Нямам нужда от фитнес тракер“, коментира Рамон Ламас, директор проучвания на мобилни устройства в IDC.

Nokia заяви, че продава дигиталния си бизнес със здравни решения на Ерик Карийл, съосновател и председател на Withings, френски стартъп, който Nokia придоби през 2016 г. за 170 млн. евро (204 млн. долара).

Технологиите на Withings създадоха основата на звеното на Nokia.

През октомври Nokia отписа 141 млн. евро заради придобиването, а главният изпълнителен директор Раждеев Сури коментира, че иска да се фокусира по-малко върху потребителски продукти с малък мащаб и повече върху основния бизнес на компанията с мрежи и лицензиране на патенти.

Провалът на опита за пробив в индустрията със свързани устройства за здравеопазване показва огромната конкуренция в една индустрия, в която гиганти като Google инвестират много. Тази седмица Google обяви, че е сключила споразумение с Fitbit, която ще използва софтуера с изкуствен интелект на Google, както и облачната платформа на компанията, за да разработва носими устройства.

Продажбата на здравното звено ще премахне и възможността за спорове между Nokia и част от компаниите, на които тя лицензира патенти, за да правят собствени очила и таблети.

Nokia заяви, че очаква сделката да бъде приключена до края на второто тримесечие на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още