IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прат: ЕЦБ постига "значителен" напредък към ускоряването на инфлацията

Главният икономист на ЕЦБ омаловажи последните по-слаби данни за икономиката на еврозоната

19:24 | 03.05.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическото забавяне на Европа дойде по-рано от очакваното и факторите, сдържащи растежа, може да продължат в краткосрочен план. Европейската централна банка обаче все още бележи „значителен“ напредък към ускоряването на инфлацията, коментира главният икономист на ЕЦБ Петер Прат.

Омаловажавайки влиянието на слабите данни, Прат заяви, че растежът остава стабилен, забавянето може да се дължи на изключителни фактори и има само няколко признака, че поскъпването на еврото през миналата година натежава върху растежа.

Централните банкери в момента обсъждат дали да намалят стимулите допълнително тази година, след като еврозоната бележи икономическо разширяване вече пет години, коментира Ройтерс. Слабият растеж и инфлация обаче може да направят по-трудно свиването на стимулите за икономиката.

„Все още не можем да обявим, че „целта е изпълнена“ по отношение на инфлацията, но постигнахме значителен напредък към устойчивата корекция на инфлацията“, каза Прат, за когото се смята, че подкрепя по-отслабена парична политика.

Официалните данни за БВП през първото тримесечие показаха, че растежът на ЕС и на еврозоната през първото тримесечие се е забавил до 0,4% от 0,7% през предишните три тримесечия, което вероятно ще доведе до серия от корекции по прогнозите за годината.

„Забавянето бе по-рано от очакваното“, каза Прат. „Низходящата изненада в настъпилата информация е широко базирана, тъй като може да се види както в суровите данни, така и в показателите от проучвания в повечето сектори и страни“.

„Макар че (изключителни фактори) вероятно ще сдържат икономическата активност в краткосрочен план, последните данни остават в съответствие със стабилно и широко базирано разширяване на местното търсене“.

Въпреки твърдението на Прат за наличието на малко признаци за ограничаване на ръста при износа от по-силното евро, той допълни, че острият спад на някои показатели за настроенията към експорта сочи, че глобалните фактори стават все по-ясно изразени, особено заплахата от засилен протекционизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mohave _
преди 5 години
Никой не омоловажава или пресилва данни . Данните нямат значение - поне тези данни които се афишират публично .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още