IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чудото на новия бюджет на ЕС

Всички ще плащат по-малко, но ще има повече пари, твърди Ивайло Калфин

10:35 | 04.05.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската комисия сътвори чудо с новия бюджет на ЕС – всички държави членки ще плащат по-малко, но ще има повече пари.

Това каза съветникът на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Ивайло Калфин в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„С едно и също действие Европейската комисията казва: „Добре, всички ще плащате по-малко, но ще имаме повече пари“. Как става това чудо? Това става като се предлага страните да не ползват тези безобразни рабати (бел.ред. - отстъпки)“, коментира той.

Калфин обясни, че преди всички страни-членки на ЕС са внасяли по 1,13% от БВП.

„Като извадим Великобритания, но махнем и всички отстъпки от бюджета, които много страни получават (не и България), всъщност вместо 1,13% сега се предлага да плащат 1,11%“, посочи бившият вицепремиер.

Той напомни, че Европейската комисия предложи бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г. да бъде 1,278 трилиона евро и пресметна, че новият бюджет номинално е 25% по-висок, но покупателната му сила не е особено по-висока.

"Бюджетът сега е малко над трилион с цени от 2012 г. С инфлацията дефакто е по-голям. А новото предложение е по цени от 2018 г. Има такъв принцип в европейския бюджет, че това, което се обещава, след това се актуализира със средната инфлация, така че най-вероятно той ще бъде по-висок от тези близо 1,3 трилиона евро“, обясни Ивайло Калфин.

Вижте повече във видеото!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Значи някой ще краде по-малко?Кой ли ще е късметлията изтеглил късата клечка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
red6
преди 5 години
Иван Митев - Президент, Президент!!!:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
Бюджетът на Европейския съюз (ЕС) е с неправилната структура на приходите и разходите. Предпоставката е незачитането на вредите от поведението на Европейската централна банка да прилага еврото без защита срещу щетите от липсата на пълна икономическа стойност на еврото. Допусканата грешка създава щети. Правителствата от ЕС заплащат държавните щети от грешката с пари от данъци и нови дългове.При запазването на грешката колкото по-добре се изпълнява Бюджетът на ЕС, толкова са по-големи щетите в Европа.Устойчивият обществен просперитет в ЕС е възможен при защита срещу вредите от поведението на Европейската централна банка да прилага еврото без защита срещу щетите от липсата на пълна икономическа стойност на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
lyusien
преди 5 години
Е С да събере тези близо 100 милиарда евро годишно които се източват от измамници чрез Д Д С и акцизите и ще има достатъчно пари за финансиране на повишените разходи -най вече за външните граници и армията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още