IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно е превишение на заложените фискални цели, обяви Горанов

Той си постави оценка 4,50 като финансов министър през първата година на кабинета "Борисов" 3

14:29 | 04.05.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Изпълнението на бюджета за първите три месеца на 2018 г. дава увереност, че заложените фискални цели са постижими. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на депутатско питане за текущото изпълнение на план-сметката за първото тримесечие.

„Постъпилите приходи и помощи по консолидираната фискална програма (КФП) за първите три месеца на 2018 г. са в размер на 9,219 млрд. лева, което представлява 24,1% от годишните разчети. Съпоставени със същия период от предходната година, данъчните и неданъчните приходи нарастват с 621 млн. лева или 7,3%, като постъпленията от помощи са по-ниски. Параметрите по изпълнението на основните данъци и осигурителни вноски са добри”, отчете още финансовият министър.

Относно държавните разходи, той коментира, че те също се движат спрямо планираното в разчетите, но отбеляза, че през първите месеци на годината те традиционно са по-ниски, отколкото в края на отчетния период. Това е така заради специфики на строителния сезон и концентриран голям обем капиталов разход в последните две тримесечия. Спрямо миналата годна обаче има ръст на инвестиционните и социалните разходи, отчете финансовият министър.

Перото „разходи за персонал“ се е увеличава главно заради повишението на учителските заплати и изпълнението на обещанията към МВР, каза Горанов.

Той изрази надежда, че ако положителните тенденции от предходните месеци се запазят, може да се очаква и превишаване на годишните цели.

Горанов подчерта, че основна причина за добрите финансови параметри са постигнатия устойчив икономически растеж през последните две години, както и положителните резултати от изпълнението на националната стратегия за повишаване на събираемостта на приходите. 

Салдото ни по КФП е положително – 592,7 млн. лева, като обаче има дефицит от 287,6 млн. евро по еврофондовете. Трябва обаче да се уточни, че ЕК покрива плащания от предната година обикновено до края на март, а първоначалните данни за април сочат на практика удвояване на положителния баланс на салдото – около 1,3 млрд. лева, каза още Горанов.

Малко след изказването си, финансовият министър коментира пред журналисти в кулоарите на парламента работата си по време на третия кабинет на премиера Борисов.

„Днес прочетох статистика, че хора са дали оценка 4 на финансовия министър, аз ще си пиша 4,50. Грешки не правят само тези, които не са във властта и затова е лесно да бъдем критикувани, особено от хора, които в съответствие с конституцията, нямат много функции“, подчерта той, цитиран от БТА. Понякога не сме достатъчно твърди, за да отстояваме правилните решения - това, според Горанов, може да се смята за слабост на управлението. И упрекна опозицията, че използва всеки един момент за ожесточени критики, дори по теми, по които съзнава, че са в полза на държавата, на обществото.

Трябва внимателно да се търси баланс между това да не се ерозира политическото доверие в управлението чрез взимането на непопулярни решения, но и да се има предвид, че не можем да минем без такива решения, които в по-дългосрочен аспект са в полза на обществото. Така финансовият министър отговори на въпрос дали премиерът Борисов не се поддава прекалено на уличен натиск. Колкото повече непопулярни решения се вземат, толкова по-ефективно става обществото, лесните решения се наричат популизъм, подчерта Владислав Горанов.

Според него за една година основните репери от предизборната кампания, с които управляващите са спечелили доверието на българските избиратели, са изпълнени. 

Ние коментирахме, че няма да променяме данъците, че ще увеличим учителските заплати, стартирахме повишаването на минималните пенсии, както искаха Обединени патриоти - в резултат и заради стабилността икономиката отбелязва добри темпове на растеж, изтъкна финансовият министър. Оценката за едно управление е в това дали хората живеят по-добре, убеден е Горанов. По думите му предвид основните макроикономически показатели оценката може би е положителна. Крайната оценка е при избори и към това трябва да се реферира, когато се критикува, подчерта министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Наивник
преди 5 години
Тва с минималните пениси кефи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 11
birmingam
преди 5 години
Страхотно изказване!!! bgMan. Смаян съм. ИИИИ как добре го каза 10-20 милиарда... правилна посока... мафиотското правителство. Супер си. Каква мисъл какъв замах... Евала евала. Какви данни какво прозрение и каква прозорливост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
Всичко е възможно само и само да убедите ЕС и собствения си народ да влезе в ЕЗ. Стъкмистиката е във вашите ръце, както и сивата икономика и по-голямата част от престъпността и корупцията. Ако трябва и 10-20 милиарда офшорни инвестиции ще се появят отнякъде по чуден начин в точния момент за да потвърдят правилната посока и големата историческа победа на мафиотското правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още