IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как смартфоните и социалните мрежи могат да откраднат детството?

Средната възраст за получаването на първия смартфон е около 10 години

22:39 | 04.05.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Откакто Сократ се оплаква, че написаната дума разрушава спомените, хората не спират да сочат потенциалните вреди от технологиите. Сократ поне не е трябвало да се притеснява за своите Snapstreaks. Сега експерти твърдят, че социалните мрежи може би правят повече тинейджъри депресирани и има огромна паника от страна на родителите за ефекта от разсейването на вниманието със смартфоните, пише Bloomberg Businessweek.

1. Разрушават ли детството технологиите?

Абсолютно. Имайте предвид, че днешните тинейджъри и деца са залепени за телефоните си, публикувайки в социалните мрежи и разкривайки данни за самите себе си непрестанно. Те намират публика от стотици, ако не от хиляди „приятели“, които коментират в реално време всичко, което те правят, а през Snapchat и Instagram – и как изглеждат. Snapstreak, функция на Snapchat, която поздравява потребителите за редовната размяна на съобщения с приятелите им, е критикувана от властите в Англия за това, че е пристрастяваща. Проучване на Центъра за по-сигурен интернет във Великобритания направено сред 1500 деца между 8 и 17-годишна възраст, сочи, че едно на всяко осем е споделяло селфи в рамките на последния час. Дори някои от лидерите в Силициевата долина признават, че искат децата им да не ползват много технологии.

2. Какво показват проучванията?

Данните от различни проучвания сочат няколко ключови неща. Средната възраст за получаването на първия смартфон е около 10, а половината от всички деца във Великобритания и САЩ до 12-годишна възраст имат профили в социалните мрежи. Около една четвърт от тинейджърите твърдят, че са онлайн „почти постоянно“. В проучване от 2015 г. едно на всеки десет момичета във Великобритания посочва, че използва социални мрежи за повече от три часа на ден в нормален учебен ден. Тези, които са потребявали по-дълго време, пък е по-вероятно да имат по-сериозни трудности, което е мярка за психичното здраве. В проучване на Центъра за по-сигурен интернет сред деца между 8 и 17 години, 22% посочват, че някой е публикувал снимка или видео, за да ги тормози. Друго изследване, водено от Жан Туендж, психолог към Държавния университет в Сан Диего, откри, че американските тинейджъри, които прекарват повече време онлайн, не са толкова щастливи, колкото останалите, занимаващи се с други активности. В друго проучване Туендж коментира, че социалните мрежи допринасят за депресията при подрастващите.

3. Има ли обратна гледна точка?

Проучване на Оксфордския интернет институт и Университета в Кардиф анализира данни на 120 хил. 15-годишни деца и установи, че в определен момент щастието на тинейджърите е нараснало с увеличаването на свързаността им. Въпреки че прекалено дългото време пред екрана може да има негативен ефект, проучването показва, че други фактори, като яденето на закуска и достатъчният сън, са по-важни. Но вероятно основният проблем в изследването е колко бързо смартфоните са станали ежедневие, а социалните мрежи са се развили, което прави самите проучвания по-трудни. Snapchat беше основана през 2011 г.

4. Това не е ли нещо естествено за днешните деца?

Детството се промени много преди пристигането на социалните мрежи. Американско проучване от 2013 г. установи, че колкото повече родителите смятат, че кварталът им е опасен, толкова повече телевизия гледат децата им и толкова по-голям е шансът да са с наднормено тегло. Същото важи и за оставянето на децата у дома пред телефон или таблет. Така казано, няма никакво съмнение, че социалните мрежи бързо променят начина, по който тинейджърите комуникират. „Хората се чудят защо тяхната дъщеря си прави по 10 хил. снимки на ден“, коментира Евън Шпигел, основателят на Snapchat пред Wall Street Journal през 2016 г. „Това, което те не осъзнават, е, че тя не пази снимките. Тя говори“.

Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 5 години
Много обичаме някой задължително да е виновен - да ни обира, краде и унищожава! Боже, какво по-добро оправдание, каква перфектна причинно-следствена връзка, с която да оправдаем нечия или собствена глупост. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
precakanoto
преди 5 години
Не само че го открадват детсвото. По-лошо. Много по-лошо. Оскотяват, не само крадат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още