IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Новият бюджет на ЕС – какви са промените в разходите?

Предложеното увеличение на съфинанирането на програмите означава още по-голяма тежест на европейските фондове за националния бюджет, посочва Десислава Николова

09:18 | 06.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Както се очакваше, на 2 май Европейската комисия представи своето предложение за бюджета на ЕС или т.нар. многогодишна финансова рамка за 2021-2027 г. Тепърва предстоят преговори, а окончателният облик на бюджета се очаква не по-рано от 2019 г.

В унисон с новите реалности – основно Brexit и нуждата от финансиране на нови политики като бежанците, научните изследвания, терирозма и др., бюджетът търпи сериозни промени както в приходната, така и в разходната част, в сравнение с текущата рамка до 2020 г., пише в анализа на Десислава Николова, старши икономист в Института за пазарна икономика.

Интересното е, обаче, че въпреки Brexit и загубата на нетен приход от порядъка на десетина млрд. евро на година от Великобритания, Комисията предлага един доста щедър бюджет, равен на 1,135 млрд. евро ангажименти за разходи (в цени за 2018 г.), което е 1,114% от Брутния национален доход (БНД)[1] на страните-членки и реално е почти без промяна спрямо сегашната рамка (1,13%, с включен Европейския фонд за развитие, който от следващата рамка е част от основния бюджет).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още