IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

134 дни: Среден срок за междуфирмени разплащания в IT сектора в България

Всяка четвърта компания в световен мащаб получава дължимото за 90 и дори повече дни, показва проучване на Euler Hermes

16:58 | 04.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

134 дни за нужни средно, за да се извърши междуфирмено разплащане в сектора на технологиите в България. За комуналните услуги този срок е средно 89 дни, а за фармацевтичната индустрия – 85 дни. Периодът за разплащане между фирмите в строителния сектор се е съкратил съществено – от 99 на 79 дни. Това показва проучване на световният лидер в застраховането на търговски кредити - Euler Hermes, направено на базата на данни от 25 хил. компании от 20 сектора в 36 държави.

Средният период на разплащане между фирмите в България през 2017 година се е увеличил на 62 дни или с три дни повече в сравнение с предходната година (59 за 2016 година).

Сравнение с другите 35 държави в изследването показва, че у нас разплащанията се случват по-бързо от средните срокове в световен мащаб – 66 дни. Това е рекорд на глобално ниво за последните 10 години. Според анализаторите на Euler Hermes удължаването на сроковете за разплащане е резултат от икономически ръст в световен мащаб и съответно създаването на спокойствие и увеличаването на доверието на компаниите в техните клиенти.

Както и предходната година, най-бавно се издължават фирмите в Китай и Гърция – средно 92 дни и 89 дни. Най-бързо се разплащат в Нова Зеландия – за 43 дни. 

“Възстановяването на световната икономика притъпи вниманието на бизнеса към сроковете за разплащане и доведе до значително подценяване на условията, които поставят. Заради повишването на доверието в икономиката и очакванията за финансова стабилност, средният период ще се увеличи още - до 67 дни през 2018 година”, прогнозира Людовик Сюбран, главен икономически анализтор в централата на Euler Hermes, цитиран в прессъобщение от компанията.

Специалистите припомнят обаче, че силно оптимистичната тенденция се развива в противовес на увеличаването на фалитите на големи компании в светвен мащаб през същия период. Те обръщат специално внимание на групата от държави в изследването, в които сроковете на разплащане са значително над средните. Освен Китай там попадат и Италия, Турция и Португалия.
Освен това всяка четвърта компания в световен мащаб получава дължимото за 90 и дори повече дни.

“Без да подценяваме положителните тендендии, е важно компаниите да не позволяват оптимизма да приспи вниманието им. Припомняме, че според данните на анализаторите ни, една четвърт от фалитите са предизвикани от една единствена лоша сделка. Рискът е особено съществен за по-малките организации”, припомня Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България. Според нея работещо решение за повишаване на сигурността е застраховката на кредитния риск, която става все по-популярна у нас не само сред големите компании.

Междуфирмена Междуфирмена

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още