IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е трета в ЕС по увеличение на вредни емисии

У нас през миналата година са били произведени над 27 млн. тона въглероден двуокис

09:14 | 05.05.18 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България е на трета позиция сред 28-те страни-членки на ЕС по производство на вредни емисии на CO 2 /въглероден двуокис/ според анализ на Евростат за екологичната оценка на тези емисии през 2017 г., цитирани от БТА.

У нас през миналата година са били произведени в повече над 8% вредни емисии на въглероден двуокис, което в числа е над 27 млн. тона СО 2, вследствие от производството на топлоенергия и битовото отопление.

Съдът на ЕС точно преди година публикува решението си по дело срещу България за нарушаване на Директива 2008/50 на ЕС за качеството на атмосферния въздух. В документа пише, че Съдът намира България за виновна за систематично и постоянно превишаване на средноденонощните и средногодишните норми за фини прахови частици на територията на цялата страна. Засега Съдът на ЕС не налага санкции, но при бъдещо неспазване на горната Директива на ЕС, са възможни солени глоби за страната ни. 

На първа позиция по производство на емисии от СО 2 е Малта - плюс 12,8%, следвана от Естония - плюс 11,3%, България - плюс 8,3%, Испания - плюс 7,4%, Португалия - плюс 7,3% и др.

Най-голямо намаление на вредните емисии на СО 2 е регистрирано в Дания и Финландия - по около минус 6 на сто, Великобритания и Ирландия - минус 3 на сто.

Най-големите производители на вредни емисии от СО 2 са и най-големите икономики в Европа: Германия - 23 на сто от общото производство на вредни емисии, Италия и Франция - по 10 на сто.

Мръсният въздух убива 7 млн. души по света

Според последни данни на СЗО всяка година близо 7 милиона души умират от болести, свързани с излагането на замърсен въздух. Само на територията на Евросъюза мръсният въздух през миналата година е причинил смъртта на над половин милион европейци, отчитат още експертите на СЗО.

Според тях външното замърсяване на въздуха, причинено от изгаряне на твърдо гориво в ТЕЦ-овете по света, други вредни източници, както и вредните емисии от автомобилите, са причина за смъртта на 4,2 милиона смъртни случая в световен мащаб. 

Домашното замърсяване на въздуха, причинено отново от въглища, дърва и други източници на изгаряне на битово отопление - е причинило смъртта на близо 3,8 милиона души по света годишно.

Пак според здравни експерти мръсният въздух е отговорен за 43% от смъртните случаи от белодробни болести в световен мащаб, около 30% - за белодробен рак, около 25% за болести на сърцето и също около 25 на сто за инсулти. 

Емисиите на въглероден двуокис представляват около 80 на сто от всички емисии на парникови газове в световен мащаб, като те оказват съществено влияние върху климатичните условия в световен мащаб, върху икономическия растеж, върху размера на населението и неговото здраве, коментират експертите на СЗО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още