IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щайнмайер: Администрацията на САЩ не ни смята за част от една световна общност

Германският президент е притеснен от "съществените промени" в отношенията между САЩ и ЕС

09:26 | 07.05.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер изрази безпокойство от "съществените промени" в трансатлантическите отношения заради напрежението между Европа и президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде AFP.

В интервю за германската обществена телевизия ARD Щайнмайер, бивш министър на външните работи от социалдемократическата партия, каза, че повод за тревогата му са не "някакви си дразнещи послания в Twitter", а еволюцията в отношенията между Съединените щати и Европейския съюз.

"Новата американска администрация вече не ни смята за част от една световна общност, в която действаме заедно, а гледа по същество на света като арена, на която всеки трябва да намери своя собствен път", отбеляза той.

В тази обстановка германският президент каза, че страната му - най-голямата икономика в Европа, но отдавна защитавана от САЩ по линия на НАТО - трябва да "порасне" и да "поеме (своите) международни отговорности".

Щайнмайер оцени положително неотдавнашните посещения в САЩ на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Важно е, че Германия и Франция показаха своята привързаност към свободната търговия и запазването на международното споразумение за иранската ядрена програма, аргументира се той, цитиран от ТАСС.

Германският президент припомни, че когато е подписвал сделката с Иран през 2015 г., тогавашният държавен секретар на САЩ Джон Кери е допуснал, че може би е била избегната война, предаде Франс прес.

"Това е важен етап, тъй като не бива да забравяме какво би могло да се случи, ако това споразумение се провали и Близкият изток започне да се превъоръжава", подчерта Щайнмайер. Той предупреди, че регионът не може да "понесе още един конфликт".

Тръмп даде срок до 12 май за запълване на пропуските в иранското ядрено споразумение, като се закани, че в противен случай ще изтегли Съединените щати от договора.

Щайнмайер предупреди за заплахата от антисемитизма, предаде ДПА.

Това явление "унищожава (Германия) като дом за всички", аргументира се президентът. Той подчерта, че страната не бива да свиква със засиленото полицейско присъствие в синагогите.

През последните седмици Германия стана сцена на няколко антисемитски атаки, припомня ДПА.

Щайнмайер предупреди и за все по-нарастващото разграничаване на руския президент Владимир Путин от Запада. Въпреки че Русия все повече се дефинира "посредством различията, а не сътрудничеството" с Европа, дипломацията трябва да търси нови "инициативи и възможности", за да води диалог, призова той, цитиран от AFP.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Браво на администрацията на Тръмп. САЩ дава значи, че глобализацията е мъртва и проектът "гражданин на света" = крадлив уродлив ***-безродник. Идва нов Ренесанс на демокрацията и националната държава и край и погром на международната бюрокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
А добрутро!Да не би някой да е изтрезнял?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
scott
преди 5 години
ного е просто, пич.Германиа за Тръмп е в най-добриа случей, некое ендеанско племе, помогнало на бледоликите да се репчат и победът седящия бик. Сега, днеска, това племе продава с успех коне на бледоликите, търгува успешно с тех, даже им продава крави и царевица. та, требва първо да спре да е симпатично на бледоликите с тез неща и после: да се изтреби. Вече ви направиха дизългейт на конете и ви зеха брутална глоба от дойчето банката. да си знаете кво ви чака. А, да, и индианските ви вождове продължават с политиката - нашта земя е гостоприемна към сички. добре дошли бледолики......ши ревете, бая мощно и бая скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
0pk
преди 5 години
Хем иска Германия да е за всички, хем после мрънка че не я бръснат за две стинки :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още