IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет: Биткойнът е „отрова за плъхове по две“

Хората го купуват само с надеждата, че ще намерят някой друг, който да им плати повече за него, смята легендарният инвеститор

10:42 | 08.05.18 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвеститорите трябва да държат далече пръстите си от  виртуалните валути, смята Уорън Бъфет. Инвеститорът звезда описва биткойна, най-старата и най-важна кибервалута, в свое интервю за телевизия CNBC в понеделник като "отрова за плъхове по две".

"Хората купуват биткойна само с надеждата, че ще намерят някой друг, който да им плати повече за него", каза Бъфет. Той сравни манията по криптовалутите с тази по холандската лалета от 1637 г. Тя се смята за първия спекулативен балон в икономическата история на света.

Бъфет вече заяви през януари, че никога няма да инвестира пари в кибервалута. „Мога да кажа почти със сигурност, че ще се стигне до лош край", каза той по онова време.

През миналата година биткойнът записа няколко нови рекорда. Наскоро обаче той поевтиня силно. От рекордната си най-висока стойност от 20 000 долара в средата на декември той вече загуби повече от 50%. Понастоящем той се котира на цена от около 9 370 долара.

Бъфет междувременно иска да инвестира в повече акции на Apple и похвали неотдавнашното решение на производителя на iPhone да изкупи собствени акции на стойност до 100 млрд. долара. Само преди няколко дни Бъфет обяви, че Berkshire е купила още 75 милиона акции на Apple. Новината, заедно с обявяването на обратното изкупуване и представените по-рано тримесечни резултати, повишиха цената на акциите на Apple до рекордно високи нива.

Бъфет също така каза, че е било грешка, че никога не е мислел Amazon и Google за добри инвестиции за Berkshire. От години той отказва да инвестира в технологични компании. Усещането му за добрите инвестиции го направи известен през последните десетилетия. Според американското списание Forbes Бъфет е третият по богатство човек в света с около 85 милиарда долара. Той е начело на Berkshire Hathaway от 1965 г. насам.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 14
thehappyroger
преди 5 години
Криптовалутите са чудесна алтернатива на сегашните пари и кретено-масонската монетарна система с банките изградена от алчни и егоистични ограничени в съзнанието души-***, през които си въртят далаверите и никой не може нищо да им каже, докато останалите хора робуват на капиталистическата им система почти до смъртта си за жълти стотинки, нормално е всичките дърти кретено-масони да скачат с/у тях, това не е тяхна идея, обърква им градежите, криптовалутите са свобода, която те нямат смелостта да си позволят, понеже са филмирани егоистични триизмерни *** потънали в илюзиите на физическата реалност и да контролират света им е фикс идея на егото и триизмерният им ум. Колкото фиатните пари имат стойността, която ние им придаваме, толкова и дигиталните, а златото е просто парче метал, което ние сме му придали някаква стойност с въображението си, в реалността то е просто злато и на Вселената не и пука за него, то просто е там да си изиграе ролята, парче от пъзела изграждащ матрицата на физическата реалност. Те не знаят какво предстои на Земята, големи планетарни промени, които не само че ще им объркат градежите, ами и ще унищожат голяма част от тяхната зидария в света, кретено-масонският капитализъм предстои да се срине етаж по етаж като кули близнаци в добре организиран от кретено-масоните фалшив терористичен атентат от 2001-ва, след което си създадоха достатъчно добър претекст и одобрение от масите и сената, както и по-висок бюджет за отбрана да окупират Близкият Изток, често ще го повтарям да се знае, те създадоха и тероризма, както и Ислямска държава с помощта на ЦРУ, които се грижеха доставките на оръжие произведено от кретено-масонският запад да се купува от С. Арабия и да се доставя на ИД, с парите от вашите данъци, бивайки верен роб на кретено-масоно капиталистическата система означава, че автоматично подкрепяте тероризма и всички войни ставали на Земята, ест. мн от хората не вярват в конспиративни теории, докато в мн от тях има доста от истината, а паралелно без никакви скрупули тия ни продават храни, които след дългосрочна употреба увреждат нашият организъм и на 40 хората са станали абонати на здравните заведения, нещо което вече се наблюдава. След 50 години света няма да използва пари с кретено-масонски знаци по тях, Космосът предстои да ги избие до един, заедно с всички, които споделят или следват тяхната идеология, а след 1000 години цивилизацията няма да използва валута за да функционира в света, няма да е необходимо и сега е възможно, ама цивилизацията не е на това ниво на съзнание. Предстои да го видите. Цялата планета ще се промени в мн кратък период от триизмерно време, само за 10 години. Мултиизмерни космически процеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Дядо Бъфет винаги е бил супер консервативен инвеститор, което не е лошо качество ако разполагаш с огромен капитал, обаче като се стремиш да залагаш на сигурното, понякога пропускаш най-сладкото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 1
mathematician
преди 5 години
Така работят нещата.Като имаш много кинти целта е не да ги удвоиш/утроиш, а да не ги загубиш. Затова човекът инвестира на сигурно. Просто целите са различни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
khao
преди 5 години
края ще е тази година ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 8
redcretin
преди 5 години
То добре, ама така закъсня с 20 години и с инвестициите си в ИТ.Твърде бавен и твърде консервативен - за 21 -ви век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още